Főoldal > A Tsoknyi vonal nangcheni szerzetesnői

A Tsoknyi vonal nangcheni szerzetesnői

„A szeretet és az együttérzés nélkülözhetetlen, nem luxus. Nélkülük az emberiség nem maradhat fenn. ”         ~  H. H. the Dalai Lama

Ősi gyakorlatok a megvilágosodásig

Az apácák története az elhivatottság és kitartás klasszikus példája. Kolostorokban élnek, számos 15 fős „Ani házban”, csoportosan végzik spirituális gyakorlataikat, és egész életükben segítik és tanítják egymást. Sok szerzetesnő három, kilenc vagy akár élete végéig tartó elvonulást végez. Az elvonulás során a szerzetesnők egész napi meditációs pózban ülnek, és jógagyakorlatokat és meditációt végeznek.

Az apácák napirendje időtlen jelenet a múltból. Fél négykor kelnek, és azonnal nekikezdenek a három órás gyakorlásnak. Rövid szünet alatt megreggeliznek, aztán kezdődik a második ülés, amely ebédig tart. A harmadik üléssel telik a délután, majd egy könnyű vacsora után elvégzik a negyedik ülést. Aztán éjszaka folytatják az ülést, álomjógát gyakorolnak.

Sokan közülük képzett mesterei bonyolult jógagyakorlatoknak, például a tummónak (a belső forróság jógája). Évente szertartásokat végeznek a közönségnek, például egy hosszú felvonulást a városközpontban a tél közepi mínuszokban, testük köré mindössze egy takarót csavarva. A legképzettebb apácák százai olvasztott havat tartalmazó vödrökben újra és újra benedvesítik a takarót, aztán a jógagyakorlás által keltett belső forrósággal melegítik meg. Ez nagyon különleges és inspiráló esemény, amely tiszteletet és elismerést vívott ki nekik egész Tibetben. Ebben a kultúrában a női gyakorlók sokat küzdenek a tiszteletért, de ezek az apácák magas rangot vívtak ki maguknak, sok szerzetes és láma is kéri tanításukat és segítségüket.

Gyakorlásuk ereje nemcsak a kolostoron belül tapasztalható harmóniában és együttműködésben nyilvánul meg, hanem a környező közösségekre is mély hatást gyakorolnak. Ha valaki találkozik velük, akkor is, ha pusztán épp a napi élet egyszerű feladatait végzik, jobb ember lesz. Hogyan lehetséges ez? A dharma nézőpontjából úgy, hogy ezek a szerzetesnők gazdag kincsestárai lettek a kézzelfogható erényeknek, például a belső békének, szeretetnek és együttérzésnek. A kolostorok körüli falvak és közösségek nagyon békések lesznek, és jelentősen boldogabbak, sőt, az erőszak, alkoholizmus, káros dohányzás drámaian csökken. Még a durva beszéd is ritkává válik. Sok helybéli lesz vegetáriánus, Az apácák spirituális támogatást és tanácsadást is végeznek, segítenek a halállal kapcsolatos és egyéb szertartásokban, szeretetet és együttérzést nyújtanak, és békét sugároznak az emberek tudatába. Ez kézzel fogható példája a spirituális befolyás erejének. Az apácák erényei – béke, szeretet, együttérzés – az egész közösségre hatnak, és szerteágaznak a világ minden tájára. Összefoglalva, az apácák élete az élő dharma erejének példája, és megmutatja, hogyan képes átformálni a közösségek szívét és tudatát.

 

BLESSINGS / áldások

2005 nyarán Tsoknyi rinpócse egy csoport nyugati diákot és egy fotóst, valamint egy forgatócsoportot vezetett Nangchenbe, hogy dokumentálják a nangcheni apácák életét, annak minden nehézségével együtt. Az egész estés film elkészült, a címe Blessings (áldások) és izgalmas bepillantást enged ezeknek a különleges nőknek az életébe. A nangcheni apácák nagyon szerény körülmények közt élnek, sokat nélkülöznek, többek közt rendszeres orvosi ellátásra, ételre, megfelelő lakhatásra lenne szükségük.

“Amikor Tibet felrobbant, a Dharma kiáradt.A Dharmát emberek hordozzák, nem könyvek. Természetéből adódóan az emberi elme része, és ezek az apácák, akik gyakorolnak, előhozzák a hasznát. A haszon vagy érték nem anyagi. Lélek, szeretet, együttérzés, kedvesség. Emberi érték, nem anyagi érték” ~ Tsoknyi Rinpoche

 

http://www.tsoknyirinpoche.org/monestaries/the-tsoknyi-lineage-nuns-of-nangchen/

A film megvásárolható itt: http://chariotvideos.com/documentaryfilms/blessings/

Kapcsolódó