Főoldal > A Vatikán üzenete Vészák alkalmából

A Vatikán üzenete Vészák alkalmából

Idén május első teliholdja, azaz a Vészák napja 16-a hétfőre esik. Ez a legfontosabb buddhista ünnep, ekkor emlékeznek meg világszerte Gautama Buddha születéséről, megvilágosodásáról és eltávozásáról. 

A Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa idén is üdvözlő üzenetet küldött a világ buddhistái számára. A levelet a pápai tanács elnöke, Miguel Ángel Ayuso Guixot bíboros és titkára, Msgr. Indunil Janakaratne Kodithuwakku Kankanamalage Indunil Janakaratne Kodithuwakku írták alá.

Miguel Ángel Ayuso Guixot bíboros – vatican news
Msgr. Indunil Janakaratne Kodithuwakku Kankanamalage – vatican news

Az emberiség sokrétű válsággal szembesül

Olyan időszakban élünk, amikor az emberiségnek sokrétű válságokkal kell szembenéznie.” – írták, a vatikáni tisztségviselők. “Már a harmadik egymást követő évben tartja túszként az emberiséget a COVID-19 által okozott elhúzódó egészségügyi válság.”

Miközben elismerték, hogy a ökológiai válsággal kapcsolatos gyakori természeti katasztrófák “rávilágítottak a Föld bolygó lakóiként megélt törékenységünkre”, elítélték a konfliktusokat amelyek továbbra is “ártatlanok vérét ontják és széles körben szenvedést okoznak.”

“Sajnos még mindig vannak olyanok, akik a vallást az erőszak igazolására használják.”

A bíboros és a dikasztérium titkára felidézte Ferenc pápa csalódottságát, hogy miközben az emberiség “büszke a tudomány és a gondolkodás terén elért fejlődésre, a béke megteremtésében visszafelé halad.” 

A válságok által kiváltott tragédiákra válaszul megjelenő szolidaritás jelei ellenére kifejezték, hogy „a tartós megoldások keresése továbbra is nehézkes”.

A társadalmi erkölcsi hanyatlás közepette a vallások „a remény lámpásai”

Az anyagi javak hajszolása és a spirituális értékek elhagyása” – vélekedtek a vatikáni tisztségviselők – „általános erkölcsi hanyatláshoz vezetett a társadalomban”.

Ebben az összefüggésben az üzenet arra bátorította a buddhistákat és a keresztényeket, hogy vallási és erkölcsi felelősségtudatukkal motiválva támogassák az emberiséget a megbékélés és a rugalmasságuk megtalálásában.

„A vallásos embereknek, akiket nemes elveik támogatnak” – bátorították – „arra kell törekedniük, hogy a remény lámpásai legyenek, amelyek, ha kicsik is, de mégis megvilágítják azt az utat, amely az emberiséget a sok rossz cselekedetet és szenvedést okozó szellemi üresség feletti győzelemre vezeti. „

„Az evangélium soha nem javasolja az erőszakot válaszként.”

“A Jézus által hirdetett üdvösség”- jegyezték meg – „megmutatja nekünk, hogyan legyünk rugalmasak azáltal, hogy a lelki értékeket helyezzük előtérbe egy ámokfutó világ kellős közepén”.

Közös munka egy jobb holnapért

A vatikáni üzenet méltatta a buddhisták együttérzését és bölcsességét, amely különböző társadalmi kezdeményezéseket inspirál, és kiemelte a remény fontosságát. „Ahogy Ferenc pápa mondja a Laudato si-ben “ – folytatódik a közlemény – „a remény azt szeretné, ha felismernénk, hogy mindig van kiút, hogy mindig van lehetőség másfelé menni, hogy mindig tehetünk valamit a problémáink megoldása érdekében”

A Vatikán kifejezte meggyőződését, hogy a remény menthet meg minket a csüggedéstől.

„Dolgozzunk együtt egy jobb holnapért!”

A Dikasztérium üzenete azzal zárult, hogy „barátaiknak jó Vészák ünnepet kívánt, amely életben tartja a reményt, és olyan cselekvéseket inspirál, amelyek szembenéznek a jelenlegi válságok okozta megpróbáltatásokkal és választ is adnak rájuk”.

A Pápai Tanácsban több mint 25 éve szokás, hogy üdvözlő üzeneteket küldenek a Vészák alkalmából ugyanúgy, mint az iszlám Ramadán és a hindu Díváli alkalmából is.

Forrás – Vatican News

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó