Főoldal > A világ legnagyobb kolostorának felét eldózerolták

A világ legnagyobb kolostorának felét eldózerolták

Yarchen Garból, mely egykor közel 10 000 szerzetesnek adott otthont, a közelmúltban több, mint 7000 szerzetest telepítettek ki a kínai hatóságok. A 2016-ban indult kitelepítési akciók idén nyáron új, elsöprő lendületet vettek és a teljes komplexum felét a földdel tették egyenlővé.

A bontási és kitelepítési munkálatok csak szünetelnek; a jövőben a kolostor teljes elpusztításával kell számolni. A ki- és bejárás most is tilos; a kitelepített szerzetesek jó részét megverték és átnevelőtáborokba hurcolták, ahol alapos kiképzést kapnak a kínai kommunista állam nagyszerűségéről.

A Radio Free Asia beszámolója szerint a lerombolt területet a hatóságok elkerítették és fűvel ültették be. A terület méretét jól szemlélteti, hogy gyalog 20-30 percig tart a séta egyik végéből a másikba.

Yarchen Gar kolostora Kham régióban, 4000 méterre a tengerszint felett található. 1985-ben alapította a néhai Achuk rinpocse, az egyik legnagyobb tiszteletben álló Nyingma mester. Testvérintézménye a közelben található, egykor ugyanilyen hatalmas Larung Gar, mely hasonló sorsra jutott.

A kolostor életéről tavaly számoltunk be bővebben.


Forrás: Buddhist Door

Kapcsolódó

Műsorajánló

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel arról, hogy miként lesz valaki költő egy költőtárs javaslatára vagy koan író egy zen koan olvasásától. Beleshetünk kissé az