Főoldal > A XII. Ázsiai Buddhista Békekonferencia nyilatkozata

A XII. Ázsiai Buddhista Békekonferencia nyilatkozata

Az Ázsiai Buddhista Békekonferencia (Asian Buddhist Conference for Peace – ABCP) XII. közgyülését idén január 17-18-án tartották meg Újdelhiben. A közgyűlés Őszentségét a XIV. Dalai Lámát egyhangúlag a “buddhista világ legfőbb egyetemes vezetőjévé” nyilvánította, a buddhista közösségek egymáshoz való közeledésének elősegítéséhez, az emberiség egységtudatának erősítéséhez való élethosszig tartó hozzájárulása elismeréseként. 

“A globális dél buddhista hangja – The Buddhist Voice of the Global South” című kétnapos konferencia Őszentsége születésnapját, július 6-át, “az együttérzés egyetemes napjává” nyilvánította, tisztelegve a Buddha és Őszentsége a Dalai Láma alapvető tanításai előtt, amelyek egy harmonikus és békés világ felépítésére irányulnak. A konferencia határozatban ismerte el a Gaden Phodrang intézmény fennmaradásának fontosságát, valamint elutasított bármiféle beleszólást Őszentsége reinkarnációjának elismerésébe, érkezzen az kormányoktól vagy magánszemélyektől.

A konferencia nyitóünnepségét több ország vezetője is levélben üdvözölte, köztük volt Őszentsége, a Dalai Láma is. Üzenetében Őszentsége elismerését fejezte ki a konferencia munkáját illetően, amiért komoly kezdeményezéseket tett a “a béke szükségességére irányuló nagyobb tudatosság megteremtése éredekében Ázsiában és világszerte, valamint a buddhista kultúra és annak értékeinek megőrzésére irányuló erőfeszítéseiért.” 

Őszentsége levele

“Mai világunkban világosan látszik, hogy az a hajlamunk, hogy az emberek egymást a ‘mi és ők’ viszonyában látják, sajnos komoly megosztottsághoz vezet, ami konfliktusokat szül.” A levél így folytatódik: “Ez azért történik így, mert nem értékeljük eléggé az emberiség egységességét. Azonban, ha felismerjük, hogy ugyanolyan emberi lények vagyunk, magtanulhatunk harmóniában, barátságban együtt élni, segítve egymást.” Őszentsége a konferenciához intézett üzenete  kitért a szegénység, illetve a környezetkárosítás csökkentésének a fontosságára is,  kijelentve, hogy “ez nem csak a ma élő embereken, hanem még az eljövendő generációkon is segíteni fog.”

A konferencia nyitóünnepségén személyesen szólalt fel India alelnöke, Jagdeep Dhankhar és a fóldtudományi miniszter, Shri Kiren Rijiju is, valamint Chime Tseyang titkár, a Vallási és Kulturális Minisztériumból, a Központi Tibeti Adminisztráció képviselőjeként vett részt a konferencián.A konferencián India, Mongólia, Oroszország, Dél-Korea, Laosz, Banglades, Japán, Vietnam, Srí Lanka, Kambodzsa, Bhután és Nepál küldöttei képviselték országukat. 

A konferencia második napján, a küldöttek felolvasták jelentéseiket, majd az ABCP Indiai Nemzeti Központjának titkára, Sönam Wangcsuk Shakszpó felolvasta a konferencia által elfogadott határozatot.

A kiemelt képen: A Gandan legtiszteletreméltóbb Khanbo Lámája, a konferencia elnöke, Gabdzsi Demberel Csögyamc, India elnök helyettese, Jagdeep Dhankhar, valamint a földtudományi miniszter, Kiren Rijiju látható.

 

Forrás – Buddhist Times News

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó