Főoldal > Állatmentő sanghaji szerzetes

Állatmentő sanghaji szerzetes

A tiszteletreméltó Csi Hszian, a Bao’en templom vezető szerzetese a kilencvenes évek eleje óta több mint 8000 kóbor kutyának és macskáknak nyújtott menedéket, megmentve ezzel az életüket. Pár évvel szerzetessé avatása után tűnt fel neki, hogy hirtelen milyen nagy mértékben megnövekedett a kóbor állatok száma Sanghajban, Kína legnépesebb városában.

A világvárosban a nagy gazdasági boom után egyre többen engedhették meg maguknak a kisállatokat, sőt igen divatos is lett a tartásuk, de sajnos sokuk rájuk unva hamar meg is szabadult tőlük az utcára téve őket. Az állami hatóságok 2019-es felmérései szerint Kína városaiban mintegy ötvenmillió kóbor állat él, és ami a legriasztóbb, hogy számuk évente megduplázódik.

Csi szerzetes gyerekkorát falun, állatok között töltötte, így természetes volt számára az állatok megsegítése. Kezdetben olyan macskákat fogadott be és ápolt, akiket autók ütöttek el. Ma a legtöbb állatot mégis hatósági sintértelepekről menti meg, ahol bizonyosan elaltatnák őket.

Megmentem őket, mivel ha én nem teszem, biztosan elpusztulnának” – mondja a szerzetes. “Ezt a helyzetet nem azok hozzák létre, akik nem szeretik a kutyákat és nem is a kormány, hanem az úgynevezett kutyabarátok, akik nem rendelkeznek elegendő tudással az állatok gondozását illetően”.

Csi szerzetes a templomába viszi a szerencsétlen állatokat, ami mára egy tekintélyes állatmenhely, és szakértő önkéntesek bevonásával ápolja, gondozza és ha kell gyógyítja az állatokat. Csi a legbetegebb, legelesettebb állat felé is a legnagyobb türelemmel és együttérzéssel fordul. Narancssárga munkásoveráljában, kesztyűvel a kezén, ami az esetleg félelmükben támadó kutyák harapásai ellen védik, igyekszik a lehető legközvetlenebb gondozásban részesíteni mindegyiket.

A sok beteg kutya mellett úgy kétszáz macska, egy csapat csirke és néhány liba és páva is otthonra lelt a templomban.

Az angolul is beszélő és a szociális médiában is jártas önkénteseknek köszönhetően 2019-óta úgy 200 kutya talált gazdára a világban, Kanadában az Egyesült Államokban és Európában.

A távolban otthonra lelt kutyusok kapcsán ezt mondta a tiszteletreméltó: “Azt hiszem ők most nagyon boldogok, szóval úgy érzem eredményesek voltunk. Persze azért hiányoznak. Az álmom az, hogy egy napon amikor lesz egy kis szabadidőm, elmegyek és meglátogatom őket, lefényképezem magam mindegyik kutyával amit megmentettem”.

Szerzetesnek állásáról a következőket jegyezte meg egy korábbi interjúban: “A döntés, miszerint szerzetes leszek, nem valami isteni közbeavatkozás következménye volt. Pusztán a hit vezérelt. Kezdetben nagyon homályos elképzeléseim voltak arról, hogy mi is a buddhizmus. Egy idő után úgy éreztem, hogy nem lehet pusztán annyi, hogy egy szobor előtt térdelünk. Egy buddhistának valamilyen módon áldozatot kell hozni az érző lényekért és a társadalomért.”

Forrás – Buddhisdoor

Képriport – Indian Times

Videófilm – Youtube

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi