Főoldal > Ámbédkar szobrot avattak az Egyesült Államokban

Ámbédkar szobrot avattak az Egyesült Államokban

A marylandi Accokeekben található Nemzetközi Ámbédkar Központ (Ambedkar International Centre) október 14-én egy új szobrot mutatott be a nagyközönségnek. Az 5.8 méter magas szobor Dr. Bhímráo Rámdzsí Ábédkart, a polgárjogi aktivistát ábrázolja, aki jelentős szerepet játszott az indiai alkotmány magalkotásában. Dr. Ámbédkar az egyenlőség és a társadalmi igazságosság bajnoka volt, ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államokban szoborral tisztelegnek előtte. 

kép – traveleurasia.com

Az alkotás Rám Vandzsi Szutár műve és az Egyenlőség szobra címet viseli. Az indiai szobrász az alkotója a a Gudzsarátban található 182 méter magas az Egység szobra című alkotásnak is, ami szintén egy politikai aktivistát, az India függetlenségéért harcoló Vallabhbhai Patelt ábrázolja. 

A szobor, ami az emberi jogok és az egyenlőség szimbóluma kíván lenni, ünnepélyes avatásán számos ámbédkarista, Ámbédkar politikai és társadalmi filozófiájának követője vett részt. Az eseményhez az Egyesült Államok minden területéről érkezett indiai-amerikaiak is csatlakoztak, akik különböző előadásokkal színesítették az ünnepséget.

A szobor szellemiségét szem előtt tartva az Ámbédkar Nemzetközi Központ tagjai úgy döntöttek, hogy a szobrot a lehető legközelebb helyezik el a washingtoni Fehér Házhoz. A helyszín körülbelül 35 km-re van Washingtontól, és a tagok azt remélik, hogy a szobor új lendületet adhat a globális emberjogi mozgalomnak, ami lehetőséget ad az elnyomottaknak, hogy szolidaritásban találkozhassanak. 

Ram Kumár, a Központ elnöke a következőket mondta a szobor leleplezéséről: “Dr. Ámbédkar szobra a demokrácia, az igazságosság és az emberi jogok együttes szimbóluma, amelyek összekötik Indiát és az Egyesült Államokat. Emlékeztetőül szolgál annak fontosságára, hogy küzdjünk minden egyén jogaiért és méltóságáért, származástól függetlenül.”

Ámbédkar 1891. április 14-én született és 1956. december 6-án hunyt el. A dalit kasztba született, amelyet korábban érinthetetlennek neveztek. 1947-től 1951-ig kormánytisztviselőként szolgált. 

Gyermekként az iskolában származása miatt osztálytársai zaklatásának volt kitéve. Mindennek ellenére elég tehetséges tanuló volt ahhoz, hogy kormányösztöndíjjal az egyesült Államokban és Európában végezzen egyetemi tanulmányokat. A diploma megszerzése után közszolgálatba lépett, de a magasabb kasztba tartozó munkatársai által tanúsított lenéző magatartás miatt a tanítás és a jogi praxis kialakítása felé fordult. 

1947-ben az indiai kormány jogi minisztereként dolgozott. Ebben a pozícióban komoly szerepet vállalt az indiai alkotmány megszövegezésében, amelybe számos polgárjogi garanciát is belefoglaltak. Az egyik ilyen törvénytelennek minősítette a dalit osztály tagjainak diszkriminációját és azt, hogy érinthetetlenként hivatkozzanak rájuk. 

Az indiai alkotmány összeállítói. Középen szemüvegben Dr. Ámbédkar – kép – yourstory.com

Az alkotmány összeállítása egy hónap híján három évig tartott és végül a világ leghosszabb alkotmánya lett a maga 448 cikkével, 12 jegyzékével, 97 módosításával és 145.000 szavával. Az alkotmány hivatalosan 1950. január 26-án lépett érvénybe, amely nap máig a Köztársaság Napjaként ünnep. Dr. Ámbédkar azonban 1951-ben lemondott a kormányzati tisztségéről, tiltakozásul az ellen, hogy a dalitokat ért megaláztatásoknak nem sikerült véget vetni Indiában, és mert a hivatalos csatornákon keresztül képtelen volt sikereket elérni. 

1956-ban elhagyta a hindu vallást és egy tömeges szertartás keretében, amin becslések szerint 200.000 dalit vett részt, áttért a buddhizmusra. A szertartásra a délnyugat-indiai Nágpurban került sor. Ámbédkar a két hónappal ezután elhunyt. Mindemellet a napot, amelyen a buddhizmust felvette, követői azóta is Dhammacsakra Parivartan Din néven ünneplik. 

Dr. Ámbédkar követői hazánkban is jelen vannak. Ők a Dzsaj Bhím Triratana Buddhista Közösség (t.sz. 2453). Missziójuk elsősorban a hátrányos helyzetben élő vidéki roma gyerekek oktatására terjed ki, ők a fenntartói a Dr. Ámbédkar Iskolának.

 

Forrás – Buddhistdoor

YouTube/Oneindia News

Kiemelt kép – traveleurasia.com

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

 

 

Kapcsolódó