Főoldal > Arc maszk és páli nyelv

Arc maszk és páli nyelv

Buddhista novíciusok élete a társadalmi távolságtartás idején Thaiföldön

Noha az iskolák zárva tartanak Thaiföldön miközben a királyság igyekszik megfékezni a vírus terjedését, a szerzetesnövendékek továbbra is folytatják a kolostori páli nyelv tanulmányaikat a Bangkokban található királyi buddhista kolostor, a Vat Mólilókkajaram által fenntartott Mólilókkarajam Nevelési Intézetben (Molilokkayaram Educational Institute – MEI).

 

Szerzetesnövendék szájmaszkban és arcvédő pajzzsal órán a Vat Mólilókkajaram kolostori oktató intézetben Bangkokban. Kép forrása

A Reuters hírügynökség április 22-én számolt be arról, hogy mintegy 60 szerzetesnövendék hallgat páli nyelvórákat, miközben szájmaszkot és arcvédő pajzsokat viselnek és betartják a társadalmi távolságtartás szabályait. Az osztályról szólva a kolostor apátja a tiszteletreméltó Phra Thepparijattimólí kifejtette, hogy nem látták értelmét annak, hogy leállítsák a novíciusok ősi szent nyelv tanulmányait a vírus miatt. Megjegyezte, hogy a tanulók asztalait egymástól nem kevesebb mint két méterre helyezték el, így védekezve a vírus bármilyen terjedése ellen.

„Minden szerzetes és novícius hőmérsékletét ellenőrizzük minden reggel” – jegyezte meg az apát. A szerzeteseknek és novíciusoknak arcmaszkot kell viselniük amikor kültéri tevékenységeket végeznek. Így védünk minden érintettet.” (Reuters)

„Tényleg nem értem, hogy ezt a nyilvánvalóan szükségtelen csoportosulást miért nem lehetett a járvány elvonulása utáni időkre halasztani.” – kommentálta Bilko, a Bangkok Post hírlap egyik olvasója. „Ez a hozzáállás szembe megy minden érzékenységgel és rámutat, hogy mennyire elfogadhatatlan és potenciálisan veszélyes ez a gyakorlat, amit a vallás nevében erőltetnek rájuk.” (Bangkok Post)

A tiszteletreméltó Thepparijattimólí felhívta a figyelmet arra, hogy noha a vallási órák továbbra is meg vannak tartva, a kolostor zárva van a világiaknak a szerzeteseknek nyújtott ételfelajánlás hagyományos napi gyakorlata elől. Ehelyett jelenleg az ételt a kolostoron belül főzik és szolgálják fel.

Április 28-án, e sorok írásakor, a Thai kormány összesen 2,938 igazolt esetről számolt be, 54 haláleset és 2,652 gyógyult mellett. Globálisan a betegség több mint hárommillió embert fertőzött meg és 211,170-et ölt meg a járványról szóló első kínai jelentések óta.

 

Novícius órán Vat Mólilókkajaramban. Kép forrása

A korai Rattanakószin királyság uralkodása alatt (1782-1932), Vat Mólilókkajaram biztosította az általános iskolai tanulmányokat II. Ráma király (ur. 1809-1824) számos hercegének. A páli nyelv oktatását is biztosította szóbeli vizsgával együtt. Vat Mólilókkajaram teljes mértékben kolostori oktatási intézetté lett alakítva 1991-ben, azzal a céllal, hogy magas szinten képzett buddhista szerzeteseket képezzen, akik a páli nyelv és a buddhista szentiratok alapos ismeretével rendelkeznek. Számos hallgató a kiváló teljesítményért ösztöndíjban is részesült.

Az intézet húsz tanárral biztosít páli nyelvórákat a bangkoki és azon kívüli kolostorok hallgatóinak is. A páli nyelvkurzusnak nyolc szintje van aminek a vége a kilencedik, a buddhista teológus szint. A Dhamma szakiránynak három fokozata van, a harmadik, második és fejlettebb szintű Dhamma tanulóknak.

Thaiföld lakosságának több mint 90%-a tartja magát buddhistának és a legtöbb kolostor oktatási központ is volt évszázadokon keresztül, még az állami oktatás bevezetése előtt. Az ilyen templomi iskolák, mint a MEI is, továbbra is biztosítják a szerzetesek és különösen a novíciusok speciális vallási képzését, akik majd részt vesznek a vallás és a társadalom szolgálatában.

Írta: Dipen Barua, Buddhistdoor Global 2020. április 28.

Forrás

Fordította: Fenyvesi Róbert
 

Kapcsolódó