Főoldal > Az Emberi Jogi Tanács aggodalma Tibet helyzete miatt

Az Emberi Jogi Tanács aggodalma Tibet helyzete miatt

Jelenleg is zajlik Genfben az Egyesült Nemzetek Emberi Jogi Tanácsának (United Nations Human Rights Council – UNHRC) 51. ülése. A szervezet több tagja is aggodalmának adott hangot a Tibetben tapasztalható rendszerszintű kínai elnyomás miatt.

A tagállamok kiemelték a szólásszabadság “drákói kontrollját” valamint az emberi jogok megsértésének számos módját Kína részéről, többek között Tibet területén is.

A tagállamok, köztük az egyesült Álllamok, Dánia, Németország, Svédország, Svájc, Litvánia valamint az Európai Unió 27 tagállama közösen, aggodalmukat fejezték ki a tibeti helyzet miatt középpontba állítva a Kína által elkövetett emberi jogi jogsértéseket. 

Az Egyesült Államok küldötte komoly aggodalmát fejezzte ki a Kína által elkövetett “súlyos emberi jogi visszaélések” miatt. Tibet tekintetében az USA továbbra is aggódik “a tibetiek sajátos vallási, nyelvi és kulturális identitásának súlyos elnyomása miatt” Tibet területén.

A 27 tagállam nevében az Európai Unió nyilatkozatát a Cseh Köztársaság képviselője adta át, amiben kijelentették, hogy “a legújabb dokumentumok megerősítik a Kínában, így a Tibetben is fennálló emberi jogi helyzet súlyosságát.” Az EU továbbra is sürgeti Kínát, hogy “tartsa be a nemzeti és nemzetközi jog szerint vállalt kötelezettségeit az emberi jogok alapvető tiszteletben tartása, védelme és megvalósítása tekintetében mindenki számára”, beleértve Tibetet is.

Az EU nyilatkozatához külön csatlakozott Dánia is, aki “mélységes aggodalmát” fejezte ki a Kína által elkövetett emberi jogsértések miatt. Németország és Litvánia is ugyanezt az aggodalmat osztotta a Kínában, így Tibetben is kialakult “nyugtalanító helyzet” miatt.

Svédország képviselője is felszólalt, elmondta, hogy “mélyen aggasztja” a Kínában uralkodó emberi jogi helyzet. Svédország is sürgeti Kínát, hogy “tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot, beleértve az emberi jogokat is, különösen a véleménynyilvánítás szabadságát és a kisebbséghez tartozók emberi jogait.”

Az ENSZ korunk rabszolgatartásának formáival foglalkozó különmegbízottja, Tomoja Obokata jelentésére emlékeztetve Svájc aggodalmát fejezte ki a Kínában, így Tibetben is alkalmazott kényszermunka miatt. Az Emberi Jogi Főbiztos Irodájának Hszincsiangról szóló jelentésében található megállapítások szerint “az emberi jogok Kína általi megsértésének egy része az emberiesség elleni bűncselekménynek minősülhet.”

A fentiek mellett Japán, Izland, Finnország, Finnország, Hollandia, Luxemburg, az Egyesült Királyság és mások küldöttei is komoly aggodalmmukat fejezték ki a Kína által elkövetett jogsértések miatt.

 

Forrás – Buddhist Times News

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a