Főoldal > Az Európai Parlament volt elnökének látogatása a Száműzetésben Élő Tibeti Parlamentben

Az Európai Parlament volt elnökének látogatása a Száműzetésben Élő Tibeti Parlamentben

Dr. Hans-Gert Pottering, az Európai Parlament korábbi elnöke november 20-án látogatást tett a Dharamszalában székelő Száműzetésben Élő Tibeti Parlamentben.

Találkozott Khenpó Szönam Tenphel házelnökkel, Dölma Cering Tejkhang alelnökkel és az Állandó Bizottság tagjaival, akikkel megvitatott különböző, közös érdeklődésre számot tartó kérdéseket. Az Európai Parlament korábbi elnökét Dr. Adrain Haack, az újdelhi Konrad Adenauer Alapítvány igazgatója és Rigzin Csödön képviselő, a Brüsszeli Tibeti Hivatal képviselője kísérte el.

A vendégeket a házelnök üdvözölte, majd köszönetet mondott az Európai Parlament korábbi elnökének, amiért 2008-ban, az ő elnöksége idején meghívta Őszentségét, a Dalai Lámát az Európai Parlamentbe. Tájékoztatta a vendéget arról, hogy a száműzetésben élő tibetiek Őszentsége vezetésével milyen sikereket értek el Tibet sajátos nyelvének, kultúrájának és vallásának megőrzésében és népszerűsítésében. Ezt követően az európai országok támogatását kérte a száműzetésben lévő kormányként működő Központi Tibeti Adminisztráció (Central Tibetan Administration – CTA) azon törekvésében, hogy megőrizze az egyedi tibeti identitást. 

Felhívta a figyelmet továbbá Tibet jelenlegi helyzetre és arra, hogy Kína politikája nem átlátható, ami szerinte a Tibetről szóló, nemrég közzétett “fehér könyvből” is kitűnik. 

A házelnök-helyettes megemlítette, hogy az Európai Parlament korábbi elnökének látogatása jelzés a világ számára, hogy Tibet nincs egyedül erőszakmentes küzdelmében. Kiemelte, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani az erőszakmentes megközelítésekre és törekvésekre, beleértve a tibeti békés mozgalmat is. 

A tibeti nép Tibeten belüli szörnyű helyzetéről szólva a házelnök-helyettes beszélt azokról a tibeti demográfiai változásokról, amelyek következtében a tibetiek kisebbséggé válnak saját országukban, és komoly veszély fenyegeti sajátos identitásuk megőrzését. Különösen kiemelte a tibeti gyermekek gyarmati bentlakásos iskolákba kényszerítését. A házelnök-helyettes arra sürgette a volt elnököt, hogy szólaljon fel ezekben a kérdésekben. 

Khenpó Szönam Tenphel házelnök és Dr. Hans-Gert Pottering

Dr. Hans-Gert Pottering válaszában üdvözölte a felszólalókat és az Állandó Bizottság tagjait. Kifejtette, hogy nagyra becsüli Őszentségét, a Dalai Lámát, és hogy Őszentsége milyen pozitív hatással van rá. Megemlítette azt  is, hogy 2008-ban, elnöksége idején meghívta Őszentségét az Európai Parlamentbe. Ebben az időszakban arra szólította fel a politikusokat, hogy fontolják meg a pekingi olimpiai játékok bojkottálását, hogy így tiltakozzanak a tibeti tüntetések kínai elnyomása ellen. Biztosította a résztvevőket arról, hogy mindent megtesz a Tibetben zajló kulturális népirtás tudatosítása érdekében. 

Dr. Adrian Haack és Dölma Cering Tejkhang a parlament alelnöke

A találkozót megelőzően Dr. Hans-Gert Potteringet körbevezették a parlament épületében, és tájékoztatták a Száműzetésben Élő Tibeti Parlament összetételéről, működéséről és fejlődéséről.

 

Forrás – tibet.net, a Száműzetésben Élő Tibeti Kormány hírcsatornája

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó