Főoldal > Bangladesi kolostor épül Lumbíniben

Bangladesi kolostor épül Lumbíniben

Megállapodástervezett jött létre a bangladesi kormányt képviselő miniszterelnökasszony, Sheikh Hasina és a nepáli Lumbini Developmen Turst között egy leendő bangladesi buddhista kolostor megépítéséről. Lumbiní, Gótama Buddha születési helye a négy nagy buddhista zarándokhely egyike, az egyetlen, amelyik nem Indiában található.

A terv Banglades nepáli nagykövetasszonya Mashfee Binte Shams és a konzuli elsőtitkár Asit Baran Sarkar kezdeményezése. Khandaker Anwarul Islam kormánybiztos szerint az építkezés helyszínét már ki is jelölte a terület gondnokságáért felelős szervezet a Lumbini Developmen Trust. A terveket szintén elfogadták, így zöld utat kapott a kivitelezés. A költségek fedezésére a Bangladesi Külügyminisztérium mintegy hatmillió dollárnak megfelelő bangladesi takát szán.

A terveket Asifur Rahman Bhuiyan a Bangladesi Építészeti Iroda főépítésze készítette a Szómpura Mahávihára kolostoregyüttes mintájára. A Szómpura Mahávihára Banglades Naogaon tartományában, Paharpurban található és a világörökség része. Ez a történelmi kolostor fénykorában a 9-12. században rendkívül népszerű képzési központ volt, sok tibeti szerzetes látogatta, köztük Atisa Dípankara, a lodzsong hagyomány egyik fő alakja is éveket töltött itt.
A látványtervet a buddhista híroldal az Atish Dipankar Facebookposztjában tekinthetjük meg.


Banglades a Gangesz és a Brahmaputra deltájában helyezkedik el. 1971-ig India egyik állama volt, azóta független köztársaság, a világ legnagyobb népsűrűségű területe. A lakosság döntő többsége, 85-87% muszlim vallású, 10-12% hindu, a buddhisták aránya kevesebb mint 1%, ők a théraváda hagyomány követői.
Forrás
Forrás

Hírszerkesztő Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó

Műsorajánló

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel arról, hogy miként lesz valaki költő egy költőtárs javaslatára vagy koan író egy zen koan olvasásától. Beleshetünk kissé az

Hírek

Újra gesemákat avattak Bódhgajában

December 4-én, hétfőn avatták fel szerzetesnők egy új csoportját gesemává az indiai Bódhgajában. A csoport hét szerzetesnőből állt, akik így megkapták a tibeti gelug hagyományvonal