Főoldal > Bangladesi kolostor épül Lumbíniben

Bangladesi kolostor épül Lumbíniben

Megállapodástervezett jött létre a bangladesi kormányt képviselő miniszterelnökasszony, Sheikh Hasina és a nepáli Lumbini Developmen Turst között egy leendő bangladesi buddhista kolostor megépítéséről. Lumbiní, Gótama Buddha születési helye a négy nagy buddhista zarándokhely egyike, az egyetlen, amelyik nem Indiában található.

A terv Banglades nepáli nagykövetasszonya Mashfee Binte Shams és a konzuli elsőtitkár Asit Baran Sarkar kezdeményezése. Khandaker Anwarul Islam kormánybiztos szerint az építkezés helyszínét már ki is jelölte a terület gondnokságáért felelős szervezet a Lumbini Developmen Trust. A terveket szintén elfogadták, így zöld utat kapott a kivitelezés. A költségek fedezésére a Bangladesi Külügyminisztérium mintegy hatmillió dollárnak megfelelő bangladesi takát szán.

A terveket Asifur Rahman Bhuiyan a Bangladesi Építészeti Iroda főépítésze készítette a Szómpura Mahávihára kolostoregyüttes mintájára. A Szómpura Mahávihára Banglades Naogaon tartományában, Paharpurban található és a világörökség része. Ez a történelmi kolostor fénykorában a 9-12. században rendkívül népszerű képzési központ volt, sok tibeti szerzetes látogatta, köztük Atisa Dípankara, a lodzsong hagyomány egyik fő alakja is éveket töltött itt.
A látványtervet a buddhista híroldal az Atish Dipankar Facebookposztjában tekinthetjük meg.


Banglades a Gangesz és a Brahmaputra deltájában helyezkedik el. 1971-ig India egyik állama volt, azóta független köztársaság, a világ legnagyobb népsűrűségű területe. A lakosság döntő többsége, 85-87% muszlim vallású, 10-12% hindu, a buddhisták aránya kevesebb mint 1%, ők a théraváda hagyomány követői.
Forrás
Forrás

Hírszerkesztő Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a