Főoldal > Belgiumban is hivatalos a buddhizmus

Belgiumban is hivatalos a buddhizmus

Március 17-én Vincent Van Quickenborne, belga szövetségi igazságügyminiszter bejelentette, hogy Belgium hivatalosan is “életfilozófiaként” ismeri el a buddhizmust. A hivatalos elismerést, és ezzel a másik hét vallással vagy világnézettel egyenrangúvá tételt még 2006-ban kérvényezte a Belga Buddhista Unió (Boeddhistische Unie Belgie/Union Bouddhique Belge/BUB-UBB). 

Végre látjuk a fényt az alagút végén” – mondta Carlo Luyckx, az Unió elnöke. „Szerencsére a buddhisták a türelem és a kitartás mesterei„. 

Belgiumban eddig hat hivatalosan elismert egyház létezett, a katolikus, az anglikán, az ortodox, az evangélikus, a zsidó és az iszlám. A hat valláshoz jön még egy “életfilozófia” kategória is amin a szervezett szekularizmus értendő, ezt 2002 óta ismerik el hivatalosan. A Belga Buddhista Unió azt kérte, hogy mivel a buddhizmusnak nincs Istene, ebbe az utóbbi kategóriába sorolják.

Kép – Bruno Fahy – belganewsagency.eu

 

A buddhizmus elismeréséről szóló törvényjavaslatot a Liberális Párt nyújtotta be, és a minisztertanács múlt hét pénteken hagyta jóvá.

A bejelentést Van Quickenborne igazságügyminiszter így kommentálta: “A buddhizmusnak jelenleg mintegy 150 000 híve van hazánkban. Az elmúlt évtizedek során ez a közösség az bebizonyította, hogy mind adminisztratív, mind reprezentatív szempontból képes szervezetten felépíteni magát, és pozitívan hozzájárulni társadalmunkhoz. Megérdemlik ezt az elismerést, amire oly sokat vártak.”

A hivatalossá tétel lehetővé teszi, hogy a belga buddhisták szervezetei, élükön az őket összefogó Buddhista Unióval, törvény által előírt anyagi támogatásban részesüljenek, vallási vezetőik, tanítóik, mestereik fizetéshez jussanak illetve nyugdíjat kapjanak.

Az anyagi előnyök mellett az elismerés “felekezeten kívüli világnézetként” egyenrangúvá teszi a buddhizmust a többi belgiumi vallással. Így lehetővé válik a buddhizmus iskolákban való oktatása amennyiben van rá igény, illetve a börtönpasztoráció. Ez utóbbit, a fogvatartottak lelki támogatását, immár kötelező biztosítani, amennyiben ezt egy elítélt kéri. 

A börtönbüntetés kiváló alkalom arra, hogy a fogvatartottak elgondolkodjanak, és mi ebben szeretnénk őket támogatni” – mondta Luyckx. „Már vannak önkénteseink, akik ezt megteszik, de eddig a börtönök vezetősége ezt megtagadhatta.

Carlo Luyckx a Belga Buddhista Unió elnöke – kép – Saskia-Vanderstichele-bruzz.be

 

Luyckx, a Belga Buddhista Unió elnöke, 15 éves korában fedezte fel a buddhizmust. 17 évesen egy Skóciai utja során találkozott egy tibet lámával, akitől beavatást kapott.

Mint mondja, két szenvedélye van, a politika és a buddhizmus, amiről már egy könyvet is megjelentetett, aminek az előszavát Őszentsége a Dalai Láma írta. 

Carlo Luyckx és Őszentsége – buddhism.be

 

“Többször is találkoztam már vele” – mondta “vele kapcsolatban igazán jól megfigyelhető, milyen fontos a humor és a dolgok perspektivikus szemlélete a buddhizmusban. Tényleg nagyon vicces ember.” 

Belgiumban az első buddhista közösségek és központok az 1960-as években jöttek létre. Az évek során a buddhisták száma egyre nőtt, mára mintegy 150.000-re teszik a számukat. A buddhista közösségek rendkívül heterogének, a buddhizmus mindhárom nagy irányzata és a legtöbb iskola képviselteti magát. A közösségeket és egyesületeket, szám szerint 35-öt,  az 1997-ben alapított Belga Buddhista Unió fogja össze, ami viszont az Európai Buddhista Unió (European Buddhist Union/EBU) tagszervezete.

 

 

Forrás – The Bulletin

The Brussels Times

VrtNws

Bruzz (videóval)

Kiemelt kép: Bruno Fahy/The Brussels Times

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó