Főoldal > Bezárással fenyegetett malajziai barlangtemplom 

Bezárással fenyegetett malajziai barlangtemplom 

Bezárással fenyegetett malajziai barlangtemplom 

 

dw.com

A bezárás és a lebontás fenyegetésével kell szembenéznie Malajziában a Dhamma Sákjamuni Kolostornak. A barlangtemplom szerzetesei lakóhelyük megmentésért kell hogy küzdjenek, mivel egy bányászattal foglalkozó vállalkozás szemet vetett a helyre. A területet amelyen a templom is elhelyezkedik egy bányavállalatnak adták bérbe ami a tervek szerint meg is kezdi a kitermelést. 

Reményre adhat okot az, hogy tavaly decemberben a közeli Ipoh városának a tanácsa támogatásáról biztosította a templomot, szeretnék, hogy a területet és a kolostort minél előbb nyilvánítsák kulturális örökségnek.

dw.com

Malajzia legnagyobb, Perak államában található Kinta-völgyben elhelyezkedő, mészkőbarlangba épült kolostor tizenöt állandóan ott tartózkodó szerzetesnek ad otthont. Számos látogatót is fogad a környékről akik tiszteletüket jönnek kifejezni és tanításokban részesülnek. Maga a kolostor az egyike az utolsó folyamatosan működő malajziai barlangtemplomnak.

dw.com

A Pan Malaysia Cement (APMC) bányavállalatot mindez nem érdekli, álláspontjuk szerint, mivel engedélyt kaptak a hegy feltárására a terület törvényesen őket illeti és a szerzeteseknek menniük kell.  

A terület amelyhez a kolostor is tartozik mintegy 20 km-re északra van Ipoh városától a thaiföldi határ irányában. A környéken a vállalat már két hegyet is elbontott sziklateraszokat hagyva maga után, úgyhogy a kolostor fenyegetettsége bizony komolyan vehető. A kitermelés máig folyamatos a területen, a völgy folyamatos robbanások zajától visszhangos.

A kitermelés azonban nem csak a szerzetesek lakóhelyét, hanem a környék gazdag állat- és növényvilágát is veszélyezteti. A vállalat a Trópusi Esőerdő Védelmi és Kutatási Központja (Tropical Rainforest Conservation and Research Centre – TRCRC) nonprofit szervezettel együttműködve próbálja a veszélyeztetett növényfajokat áttelepíteni erre a célra kialakított faiskolákba. Egy barlang- és karsztvédelemmel foglalkozó szervezet munkatársa, Ruth Kiew botanikus szerint azonban a hegyek olyan egyedi tulajdonságokkal, mikroklímával rendelkeznek, amelyeket nem lehet mesterségesen létrehozni. A kutató egy jelentésben 32 fokozott védelemre szoruló növényfajról számol be, amelyből hármat ráadásul csak nemrég fedeztek fel. “A változatos és erősen tagolt domborzat miatt még a hegy különböző részei is egymástól eltérő, egyedi élőhelyeket rejtenek. A növények, állatok és mikroorganizmusok nem egyenletesen oszlanak el a karszthegyeken” – mondta Kiew.

dw.com

Bhanté Kuszala, a kolostor apátja elmondta, hogy a templomot egy Lao shi fu nevű szerzetes alapította, aki úgy vélte, hogy a hegy egy fekvő Buddhához hasonlít valamint kellően elzárt, békés és távoli hely az elvonuláshoz. “Alapítónk nyugodt és csendes környzetet keresett a meditációhoz, ezért választotta ezt a helyet.” – mondta az apát. Mivel a buddhista hagyományban a természeti környezettel, a növényekkel és az állatokkal való harmonikus együttélés a hagyomány része, az apát és a szerzetesek magukra, mint a hegy őrzőire tekintenek. Azonban Bhanté Kuszala tisztában van azzal, hogy: “Manapság nem akarnak sokan szerzetesek lenni, nem akarnak egy barlangban vagy az erdőben lakni. Igazából mi vagyunk egy ritka faj.” – mondta nevetve. 

Egyetlen megmaradt reményük az, hogy a területet kulturális örökséggé nyilvánítatthassák. Leong Cheok Keng, a barlangtemplom szóvivője szerint: “Ha sikerül elnyerni a kolostornak a kulturális örökség státuszt az azzal fog járni, hogy senki sem változtathatja meg a területen álló építményeket így a környék megmenekülhet a beavatkozástól.”

Az alábbi rövid videó bemutatja a kolostor elhelyezkedését és természeti környezetét, történetét és jelenlegi működését:

Malajziában a buddhizmus az iszlámot követően a második legnagyobb vallási hagyomány, a lakosság közel húsz százaléka buddhista. A maláj buddhisták a kínai mahájána vonalat követik, amire azonban nagy hatást gyakorolt a két szomszédos ország, Thaiföld és Burma théraváda hagyománya, így egyfajta szinkretizmus jellemzi.

 

Forrás – Buddhistdoor 

Youtube

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a