Főoldal > Bhután bejelentette a határátkelőinek lezárását

Bhután bejelentette a határátkelőinek lezárását

Prime Minister Dr. Lotay Tshering visits the main border gate in Phuentsholing on Sunday. From kuenselonline.com

 

Dr. Lotay Tshering meglátogatja a fő határállomást Phuentsholing-ban vasárnap. A kép forrása

 

Bhután miniszterelnökének Dr. Lotay Tsheringnek a hivatala vasárnap bejelentette, hogy az ország lezárja a nemzetközi határátkelő pontjait a külföldiek előtt helyi idő szerint hétfő reggel hattól válaszul a koronavírus (COVID-19) járványos terjedésére.

„2020. március 23-a reggel hat órától (00:00 GMT) Bhután Királyi Kormánya minden nemzetközi határátkelőt le fog zárni” – olvasható a szociális médiában is megosztott nyilatkozatban. A bhutáni állampolgárok a határidő életbe lépése után is beléphetnek az országba, de karanténba kell vonulniuk. 

 

Március 14-én számolt be Bhután az első koronavírus fertőzöttről, aki egy 76 éves amarikai turista volt, és az Egyesült Államok evakuálta. Az amerikai légimentőkkel hagyta el az országot az Újdelhiben lévő amerikai nagykövetség szervezésében a családtagok kérésének megfelelően. Noha a fertőzött beteg hazaszállítása kezdetben azt jelentette, hogy Bhutánban nincs ismert koronavírussal fertőzött, Bhután miniszterelnöke március 20-án – ugyanaznap, amikor a király és a királyné második gyerekük születését – bejelentette, hogy az amerikai beteg partnerénél, aki továbbra is Bhutánban részesül orvosi ellátásban, szintén pozitív COVID-19 tesztet mutattak ki, ezzel ő lett a királyság második megerősített esete.

Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, a Druk Gyalpo azaz Bhután „Sárkány Királya” a nemzethez intézett televíziós beszédében így szól:

 

A young person in a yellow shirt
Description automatically generated

 

„A koronavírus járvány fényében, a következő drasztikus intézkedéseket vagyunk kénytelenek megtenni. Ahogy azt különböző kormányok hivatalos nyilatkozataiból tudhatják, a vírus terjed óriási zavart keltve ezzel világszerte és napról napra közeledik hozzánk. 

Ilyen időkben Bhután népének egészsége és biztonsága a legelsődlegesebb, és épp ezért meghoztunk minden szükséges intézkedést ami a bhutáni nép biztonságának megóvása érdekében elengedhetetlen. Azok számára akik külföldön tartózkodnak jelenleg és haza szeretnének térni, a kormány segíteni fog. Kérlek titeket, akik külföldön tanultok vagy dolgoztok, ne aggódjatok. 

A koronavírus hatalmas válságot fog okozni az egész globális gazdaságban és Bhután sem lesz ez alól kivétel. A közgazdasági utóhatások nem csak néhány szektort fognak érinteni, hanem mindannyiunkat. Ezekben az időkben azt az erőt kell felmutatnunk, ami pont a kicsiségünkből fakad, az egységet megőrizve és támogatva egymást. Ilyen rendkívüli körülmények között a kormány vállalja a felelősségét annak, hogy enyhítsen a nép koronavírus okozta szenvedésén.”

 

Március 23-ára a nemzetközi beszámolók összességében 341,722 fertőzéses esetet említenek, 14,717 megerősített halálos áldozattal. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi állítása szerint a vírus halálozási aránya 3.4 százalék, az előzetes adatokra támaszkodva az idősek és a legyengült egészséggel rendelkezők tekinthetők a legveszélyeztetettebeknek. Bhután két politikai és gazdasági nagyhatalommal osztozik határain, ezek Kína és India. Kína nem kevesebb mint 81,454 bizonyított koronavírusos esetről számol be és 3274 halálesetről, míg India 425 megerősített fertőzöttről nyolc haláleset mellett. 

Bhután lakosságának majdnem 75 százaléka, úgy 770,000 ember tartja magát buddhistának a washingtoni székhelyű Pew Research Center szerint, mígy a fennmaradó 25 százalék többségét hinduk teszik ki. A bhutáni buddhisták a Drükpa Kagyü vagy a Nyingma vadzsrajána buddhista iskolák valamelyikét követik. Bhután az első választásokat, mint alkotmányos királyság, 2008-ban tartotta. 

Írta: Craig Lewis

Fordította: Fenyvesi Róbert

 

Forrás

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a