Főoldal > Bhutánban a járvány miatt átmenetileg enyhítik a dohánytermékek tilalmát

Bhutánban a járvány miatt átmenetileg enyhítik a dohánytermékek tilalmát

Szokatlan döntést hozott az elzárt himalájai buddhista ország, Bhután vezetése, miszerint visszavonják a dohánytermékek forgalmazására irányuló tilalmat a koronavírusnak köszönhetően.

Az országban tilos a dohány árusítása, termelése és feldolgozása, valamint a forgalmazása 2010 óta. Engedélyezett azonban korlátozott mennyiségben és komoly adókkal terhelve az import dohánytermékekhez való hozzájutás a dohányosok számára. A dohányzást Bhutánban gyakorlatilag bűnnek tekintik, magáról a dohányról, mint növényről azt tartják, hogy démonok véréből nő. Az első dohánnyal kapcsolatos törvények már 1729-ben megszülettek.

Az erős korlátozásoknak és adóterheknek köszönhetően felvirágzott a csempészet India felől. Mivel a két ország közötti határ a járvány miatt zárva van az illegálisan az országba juttatott dohánytermékek ára a négyszeresére emelkedett, ugyanis a csempészeknek komoly gondot okoz az országba való bejutás. Ennek ellenére néhányan mégis próbálkoznak. Augusztus 12-én így akadt fent a határellenőrzésen egy Indiából belépni szándékozó bhutáni munkás, akinek a koronavírus tesztje is pozitív lett.

Az eset késztette gyors intézkedésre a bhutáni miniszterelnököt, Dr. Lotaj Ceringet aki maga is képzett és gyakorló orvos. Így született meg a döntés az évtizedes törvény visszavonásáról, amitől a csempészet visszaszorulását, ebből következően pedig az országok közötti fertőzés kockázatának a csökkenését várják. Az intézkedéseket természetesen csak ideiglenesnek tekinti a miniszterelnök.

Az adminisztráció felveszi a dohánytermékeket az alapvető termékek listájára a járványzárlat idejére és engedélyezi a dohánytermékek árusítását és vásárlását, de kizárólag állami tulajdonú vámmentes boltokban. A kormány érvelése szerint a függők elvonása a dohánytól feszültségeket teremtene az amúgy is összezárt családokban.

„Nem ez a megfelelő időpont az emberek leszoktatására vagy a szokásaiknak megváltoztatására” – nyilatkozta Cering a helyi újságnak.

Bhután, India és Kína közé ékelt kis alkotmányos királyság elzártan a Himalájában. A kb. 750.000-es lakosság nagyjából 75%-a buddhista, 22% hindu, 3% egyéb vallású.

Forrás
Kép

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó

Hírek

Újra gesemákat avattak Bódhgajában

December 4-én, hétfőn avatták fel szerzetesnők egy új csoportját gesemává az indiai Bódhgajában. A csoport hét szerzetesnőből állt, akik így megkapták a tibeti gelug hagyományvonal

Hírek

A két karmapa közös nyilatkozata

Őszentsége Orgyen Trinli Dordzse és Őszentsége Trinli Tájé Dordzse, a két karmapa, közös nyilatkozatot adtak ki Kunzig Samar Rinpocse, más néven a samarpa reinkarnációjával kapcsolatban.

Hírek

Maitréja ünnepség 2023.

2023. december 17-én Maitréja ünnepséget tart A Tan Kapuja Buddhista Egyház, melyre A Tan Kapuja Szertartástermében kerül sor. Az ünnepségen szertartás, szútraolvasás, művészeti meditáció, valamint