Főoldal > Buddha-ereklyék Sri Lankából a Dalai Lámának

Buddha-ereklyék Sri Lankából a Dalai Lámának

Sri lankai buddhisták egy csoportjának régi vágya teljesült, hogy Buddha-ereklyéket ajánlhassanak fel Őszentségének, a XIV. Dalai Lámának. A nemes törekvés megálmodója, és az adományt átadó delegáció vezetője a legtiszteletreméltóbb Dr. Vaszkaduve Mahindávansza Mahá Nyájaka Théró, az Amarapura Szambuddha Szaszanódája Mahá Nikája szellemi vezetője volt. Az eseményt Dr. Daménda Poragé, a Sri Lankai-Tibeti Buddhista Testvériség szervezet alapító elnöke hozta tető alá, és április 4-én bonyolították le.

A legtiszteletreméltóbb Mahindávansza, világi támogatók és szerzetesek társaságában ma, április 4-én tettek látogatást Őszentsége, a Dalai Láma dharamszalai rezidenciáján, ahol személyesen adták át a buddhista kincseket. 

A hagyomány szerint a Buddha eltávozása után testét elhamvasztották, és az után maradt ereklyéket, fog- és csont töredékeket nyolc királyság között osztották szét. Mind a nyolc városban: Allakappában, Kapilavasztuban, Kushinagárban, Pává-ban, Rádzsagrihá-ban, Rámágrámá-ban, Vaisáliban és Véthapidá-ban sztúpákat emeltek föléjük. Piprahavában, amit Kapilavasztuval azonosítottak, az ott végzett ásatások során Buddha-ereklyékre bukkantak, azokra, amit a sákják, a Buddha nemzetségéhez tartozók Kapilavasztuban, a Buddha szülőhelyén temettek el. 1898-ban egy brit tisztviselő, William Peppé az ereklyéket elajándékozta a nagytudású sri lankai szerzetesnek, a legtiszteletreméltóbb Vaszkaduvé Sri Subhúthi Mahányájaké Therának, ő vitte azokat Sri Lankába.

Tibeti szerzetesek virágszirmokat szórnak az ereklyék elé az útra tiszteletük jeléül

A tiszteletreméltó és kísérete reggel érkezett a kangrai repülőtérre, ahonnan egyből Őszentsége rezidenciájára hajtottak. Tibetiek népes csoportjai, kezükben fehér imasálakat, füstölőket és virágokat tartva álltak sorfalat az út szélén Dharamszala alsó részétől egész Mcleod Ganj-ig, hogy tisztelettel üdvözöljék a küldöttséget. Nagy tömegek gyűltek össze a Gangcsen Kjisong, a Központ Tibeti Adminisztráció kapuja közelében, és a tibeti főtemplom a Cuglagkhang tövében is. Az Őszentsége rezidenciájához vezető autófeljáró mindkét oldalát tibeti és buddhista zászlók díszítették.

Őszentsége és Mahá Nyájaka Théró az ünnepség helyszínére hajtanak

Miközben a Tibeti Előadóművészeti Intézet művészei énekeltek és táncoltak az ünnepség jegyében, Őszentsége, a Dalai Láma rezidenciája kapujában ülve várta a megérkező küldöttséget az ereklyékkel, majd üdvözölte őket. A Namgyal kolostor szerzetesei hivatalos üdvözlő szertartást is rendeztek. Kürtjeiken játszva virágszirmokat szórtak az útra az érkezők elé, az ereklyetartó fölé sárga selyem napernyőt tartottak. Ezután Őszentsége felállva fogadta a vendégeket, majd elsőként rótta le tiszteletét az ereklyék előtt. Ezt követően a tárgyalóterembe invitálta Mahá Nyájaka Thérót és küldöttségét.

A találkozóhoz csatlakozott a  tiszteletreméltó Szamdhong Rinpocsé, Ling Rinpocsé, Kirti Rinpocsé és Szikjong Penpa Cering, a száműzetésben élő tibetiek miniszterelnöke is.

A sri lankai delegáció és a Dalai Láma. Háttérben civilben a tibeti miniszterelnök, szikjong Penpa Cering

“Mi, a sri lankai mahászangha tagjai nagyra értékeljük a világnak tett szolgálatait” – mondta Őszentségének a legtiszteletreméltóbb Dr. Vaszkaduve Mahindávansza Mahá Nyájaka Théró. 

“A szerető kedvesség tanítása a Buddha egyik fő tanítása. Ön ugyanazt teszi, amit a Buddha is. Mindenki számára van mettánk. A jószívűség ápolása az, amiről a Dharma szól. Mindannyian emberi lények vagyunk, ezért szeretünk minden emberi lényt. 

Imádkozunk jó egészségéért és hosszú életéért, és most felajánljuk ezeket az ereklyéket.”

Őszentsége lehajtott fejével megérintette az ereklyetartót tisztelete jeléül, miközben a sri lankai küldöttség szerencsehozó verseket recitált. 

“Úgy tűnik a Buddha kora óta a tanításai iránti érdeklődés egyre növekszik” – mondta Őszentsége. “A Nálanda hagyomány az emberi intelligenciát alkalmazza. Találkoztam tudósokkal, akik a Buddha tanítása iránt érdeklődtek, nem a hit, hanem az ész érvek által hajtva. Nagy érdeklődést tanúsítanak az iránt is, amit a Buddha tanításai az emberi pszichológia területén tártak fel. 

Sok évvel ezelőtt, amikor Mao Ce-tung elnökkel találkoztam, ő dicsérte a tudományos gondolkodás módomat, de figyelmeztetett, hogy a vallás méreg. szerintem ha látná, hogy manapság a tudósok milyen nagy érdeklődést mutatnak a buddhizmus iránt, megfontolná, hogy ő maga is buddhistává váljon. ez azért van mert a Buddha tanítása tudományosan is megközelíthető. 

Minden vallási hagyományt tisztelek, de a buddhizmus az ami különösképpen alkalmazza az értelmet. Ezért vagyunk képesek megállni a helyünket a tudósokkal folytatott vitákban. Találkoztam olyan tudósokkal is, akik kezdetben szkeptikusak voltak a vallással kapcsolatban úgy általában, de végül buddhisták lettek. 

Gyakorlati szinten a világnak békére van szüksége, ez a Buddha üzenetének is a lényege. Azonban én kész vagyok arra is akár, hogy ne a buddhizmusról mint olyanról beszéljek, hanem a világi etikáról és annak egyetemes értékeiről, amelyek között az együttérzés döntő fontosságú. A legfontosabb, hogy jószívűek legyünk. Ennek következtében elkötelezett vagyok amellett, hogy a szerető kedvesség ápolására biztassam az embereket. Amit hangsúlyozni szeretnék az az, hogy teljes mértékben elkötelezett vagyok a Buddha üzenetének világi szempontból való népszerűsítése mellett. Mit gondol?” – tette fel a kérdést Őszentsége.

“Ez egy jó megközelítés a jövőre nézve” – válaszolta Mahá Nyájaka Théró.

“A világnak békére van szüksége” – folytatta Őszentsége. “A béke megtapasztalása akkor kezdődik amikor megszületünk, és anyánk kedvességében és szeretetében sütkérezünk. Ez a bevezetés számunkra a lelki békébe. Ez veti el bennünk az együttérzés természetes magvát. Már az életünk legelején világos tanítást kapunk a szeretetről és az együttérzésről. Az anyánk szeretetéről és együttérzéséről szerzett tapasztalataink mindannyiunkra mély hatást gyakorolnak. Miután ily módon neveltek minket, fontos, hogy életben tartsuk ezeket az érzéseket és ezeknek megfelelően cselekedjünk.”

Csoportkép – Őszentsége és a sri lankai küldöttség

Az esemény végeztével a résztvevők egyenként léptek Őszentségéhez, hogy kifejezzék a tiszteletüket. Hálája jeleként Őszentsége egy Buddha-szobrot és egy Dharmacsakrát ajánlott fel a legtiszteletreméltóbb Dr. Vaszkaduve Mahindávansza Mahá Nyájaka Thérónak, hogy állítsa fel azokat a kolostorában, de egy kisebb szobrot is ajándékozott, személyes használatra. Ezt követően a kíséret többi tagja is, szerzetesek és világiak egyaránt kaptak egy-egy Buddha-szobrot emlékbe. 

 

Forrás – Őszentsége hivatalos oldala

 

A legtiszteletreméltóbb Dr. Vaszkaduve Mahindávansza Mahá Nyájaka Théró sajtónyilatkozata (pdf/angol)

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

 

Kapcsolódó