Főoldal > Buddha-szobor került elő egy egyiptomi ásatáson

Buddha-szobor került elő egy egyiptomi ásatáson

Egy Buddha-szobrot találtak Egyiptom ősi kikötőjében, a Vörös-tenger partján lévő Berenikében. A közel kétezer éves szobor a Római Birodalom és India közötti kereskedelmi kapcsolatokra utal.

A kikötővárost a görög II. Ptolemaiosz Philadelphosz (i.e. 285-246.), Egyiptom fáraója alapította és édesanyjáról, Egyiptom királynőjéről nevezte el Berenikének. A római korban fontos kikötővárossá vált, ez volt az egyik fő úti célja a harci elefánt, bors, drágakő, elefántcsont és egyéb egzotikus áruk kereskedelmének, amelyeket Indiából, Srí Lankából és Arábiából szállítottak Felső-Egyiptomba. 

A Buddha-szobrot egy lengyel-amerikai régészcsoport találta meg egy templomkomplexum feltárása közben. A szobor 71 cm magas, feje körül glóriával, oldalán lótuszvirággal és a jobb lába hiányzik. Dr. Marius Goyazda, a kutatás lengyel vezető régésze szerint a szobor elkészítéséhez használt kő az Isztambultól délre található régióból származik, és az sem kizárt, hogy az Indiából érkező kereskedők helyben faragták ki és szentelték fel a helyi templomnak.

Mostafa al-Waziri, az egyiptomi legfelsőbb régiségtanács vezetője szerint a lelet „fontos utalásokat tartalmaz az Egyiptom és India közötti kereskedelmi kapcsolatok római kori jelenlétére vonatkozóan.” 

A feltárás alatt álló templom külön érdekessége, hogy a görög feliratok mellett szanszkrit feliratokat is találtak. Ezek keletkezési ideje a római császár, Fülöp az arab uralkodási idejére, Kr. u. 244-249-re tehetők.

A szobortöredék és a feliratok mellett két indiai pénzérme is előkerült. Ezek a közép-indiai királyságból, Szátaváhanából származnak. A Szátaváhana dinasztia királyai voltak az elsők Indiában, akik az uralkodóik képmásával ellátott állami pénzeket verettek. Az előkerült érmék az i.u. II. századra datálhatóak.  

 

Forrás – Heritage Daly

abc.net.au

Youtube/WION1.

Youtube/WION2.

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó