Főoldal > Buddhista és dalit szavazatokon múlik az indiai választás

Buddhista és dalit szavazatokon múlik az indiai választás

Az indiai kormány alsóháza április 11. és május 19. között választást tart. A hét fordulóból álló eseményt a világsajtó a demokrácia legszélesebb körű eseményeként harangozta be, és a jelenlegi miniszterelnök, Nahendra Modi, valamint pártja, a Bharatiya Janata Party (BJP) sorsa is múlik rajta. A hindu nacionalista BJP-nek a győzelemhez a nem-hindu szavazatokra is szüksége van, így a buddhista és kaszton kívüli (dalit) szavazóbázist is igyekeznek megszólítani.

Modi ezért kampányában mindennél jobban támogatja a buddhista szent helyek régészeti feltárását, és dr. B.R. Ambedkar emléke előtt is igyekszik gyakran tisztelegni. Az 1956-ban elhunyt emberjogi harcost a kasztok egyenlőségéért küzdők atyjának tekintik világszerte.

Tiszteletreméltó Prashil Ratna, a Sanghakaya Alapítvány elnöke úgy véli, a Gujarat államban élő több, mint 2.5 millió buddhista száma egyre növekszik a nacionalista államvezetés hatalomra jutása óta.

A választás egy hetekig tartó határkonfliktus utórezgései közepette zajlik. Február 14-én egy pakisztáni öngyilkos merénylő 40 indiai katonával végzett, amire India, majd válaszul Pakisztán, légitámadásokkal reagált.

A választási kampányban is érezhetőek az indulatok. Mindennaposak a megvesztegetésről, álhírek terjesztéséről szóló híradások a közösségi és a hivatalos médiában. Amit Shah, Modi jobbkeze kijelentette: ha újra megválasztják őket, kidobja az illegális bevándorlókat, akik alatt a keresztényeket és a muzulmánokat értette, a hindu és buddhista menekültek előtt ugyanis a kapu nyitva áll. Egy tweetjében így fogalmazott: „Bevezetjük a Nemzeti Nyilvántartási Rendszert (NRC) az egész országban. Minden egyes betolakodót eltávolítunk az ország területéről, aki nem buddhista, hindu, vagy szikh.”

Annak ellenére, hogy a jelenlegi kormányzat kapcsolata korántsem felhőtlen a buddhista közösséggel, az tagadhatatlan, hogy Modi sokat tesz azért, hogy a buddhizmust a helyi és a nemzetközi kapcsolatai részévé tegye. Rövidesen kiderül, hogy a BJP által vizionált „védikus” társadalom ugyanolyan vonzó-e például a kínai, vagy japán buddhista kisebbség számára, mint a hindu többségnek.


Forrás: Buddhist Door

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a