Főoldal > Buddhista szerzetesek segítik a Prince Edward-szigeti tanárokat a pozitív tanévkezdésben

Buddhista szerzetesek segítik a Prince Edward-szigeti tanárokat a pozitív tanévkezdésben

A Prince Edward-szigeten élő szeretesek egynapos elvonulást szervezetek helyi pedagógusoknak. Az elvonulást az egyik szervező „tudati wellnessként” jellemezte, a cél pedig az volt, hogy pozitív hangulatban induljon a tanév. A szponzorok a Great Enlightement Buddhist Institute Society (GEBIS) és a HOPE Nemzetközi Oktatási Alapítvány voltak.

66 pedagógus vett részt a Little Sands kolostorban tartott elvonuláson

„Az elvonulást tudati wellnesnek neveztük el” mondta Derek McEwen, volt Prince Edward-szigeti iskolaigazgató és oktatási minisztérumi tisztségviselő, aki most a HOPE Nemzetközi Oktatási Alapítvány vezetője. “Sokat hallunk a mentális egészséget veszélyeztető problémákról – a stresszről, a szorongásról – melyek már a diákok és a tanárok közt is felütötték a fejüket. Ezért a mai napot annak szenteltük, hogy támogassuk a tanárainkat, és bízunk benne, hogy sikerült nekik segíteni abban, hogy tiszta lappal, pozitív hangulatban kezdjék az új tanévet.”

Az elvonuláson több vitaindító előadás elhangzott a GEBIS szerzeteseitől és olyan szigetlakóktól, akik már tanultak tőlük. A téma az volt, hogyan lehet tisztább és rugalmasabb az elménk.

„Nem az volt a célunk, hogy varázsütésre megoldjuk a tanárok problémáit. Inkább igyekeztünk eszközöket adni a kezükbe, hogy segíthessenek magukon, azokon, akikkel dolgoznak, a családjaikon, hogy egyszerűen jobb emberek és jobb tanárok lehessenek.” magyarázta McEwen.

A nap során többször meditáltak, és olyan pozitív kapcsolatteremtési technikákat tanultak, melyeket a szerzetesek gyakran tanítanak úgynevezett „boldog óráikon”, amelyeket röviden OMAK-nak hívnak (Observing Merit, Appreciating Kindness – figyelni az érdemekre, méltányolni a kedvességet). 

„Az egész arról szól, hogy megfigyelhetjük a helyzetet úgy, hogy a negatív dolgokat látjuk benne, vagy úgy, hogy a pozitívumokat vesszük észre” magyarázza McEwen. “Ha úgy döntünk, hogy a pozitívumokat látjuk, akkor pozitív hangulatban kezdhetjük a napot, és ez ragályos. Az, ahogyan a dolgokat látjuk, döntés kérdése.”

Az elvonulás számos pozitív visszajelzést kapott a résztvevő 66 pedagógustól.

„Sokan úgy érezték, bátorítást és energiát kaptak. Néhányan azt mondták, garantáltan máshogy látnak munkához az osztályban, és máshogyan közelítenek a dolgokhoz… máshogy kezelik pedagógusként a kapcsolataikat.”

Kanadában a pedagógusok szeptember elsején kezdték a tanévet, míg a diákok szeptember 5-én.

 

Forrás: CBC News
Készítette: Tari Zsuzsanna, Harlam Bálint

Kapcsolódó

Műsorajánló

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel arról, hogy miként lesz valaki költő egy költőtárs javaslatára vagy koan író egy zen koan olvasásától. Beleshetünk kissé az