Főoldal > Buddhista vonatkozású leletek egy indiai ásatáson

Buddhista vonatkozású leletek egy indiai ásatáson

Elfeledett templomokat, buddhista épületeket és barlangokat tárt fel az Indiai Régészti Felügyelet (Archeological Survey of India – ASI) az indiai Madhja Prades állam Umaria körzetében található Bandhavgarh Erdőrezervátumban

A 170 négyzetkilométeres területen, amire a kutatók öszpontosítottak, 1938-óta nem folyt régészeti feltárás. Ennek oka hogy a biológiai sokféleségéről híres terület le van zárva a látogatók elől. Itt találhatóak a bengáli tigrisek védelme érdekében lezárt Bandhavgarh Tigrisrezervátum egyes részei is. 

A  kutatást három szakaszban tervezték, amiből az első, amit Tála tartományban folytattak május-júniusban, már le is zárult. Az ezt követő második illetve harmadik szakaszban a tigrisrezrvátum Khitouli, illetve Magadhi tartományokra eső részét kutatják.

A tálai fetárások során templomok és buddhista épületek maradványai, valamint barlangszentélyek kerültek elő. A fellelt falfeliratokon ősi bráhmí, shankhalipí illetve nágarí írással olyan városok neveit olvasták ki, mint Mathura és Kaushambi

Az ASI egyik tisztviselője szerint: “A  legmegdöbbentőbb leletek a buddhista épületek maradványai egy olyan régióban, ahol egy hindu dinasztia uralkodott. Ez vallási harmóniára utal, de hogy ki építette ezeket a buddhista építményeket, még nem tudni.” 

A Kr. u. 2-5. században keletkezett 24 feltárt felirat olyan további helységneveket is megemlít, mint Pavata, Védzsabharada és Szépatanáiriká. Uralkodók nevei is olvashatók a feliratokon. Olyan fontos királyokat neveznek meg, mint Mahárádzsa Shrí Bhimszéna, Mahárádzsa Pothasziri illetve Mahárádzsa Bhattadéva. 

Összesen 26 barlangot tártak fel, amelyek a Kr.e. 2. és a Kr.u. 5. század közötti időszakból. 26 templomot, két kolostort, két avatási sztúpát és 46 szobrot dokumentáltak eddig. A kutatók csaitja (sztúpa) alakú ajtókat, mögöttük kőágyakat tartalmazó cellákat is találtak. Ezeket valószínűleg az egyik mahájána iskolát követő világi hívek építették. 

Természetesen nem csak buddhista vonatkozású leletek kerültek elő. Feltártak egy monolitot is, amin Visnut, az egyik hindu főistent ábrázolták tízedik megtestesülésében, Varáha azaz vaddisznó avatrájában. Ez a szobor a világ talán legnagyobb Varáha ábrázolása ebből az időszakból.  

A nem vallási vonatkozási leletek közé tartoznak a barlangokban talált társasjátékok, valamint különböző dinasztiák korából származó pénzérmék, valamint vízvetekékek és csatornarendszerek. 

Az ASI szóvivője, Vaszant Szvarnkár a sajtónak azt nyilatkozta az ásatasról, hogy: “Feltétlenül konzerválnunk kell a leleteket, de az első lépés a dokumentáció kell legyen. Bár gyorsabban szeretnénk a feltárásokat végezni problémáink vannak az engedélyekkel, mivel ez egy fokozottan védett erdőterület.”

 

Forrás – Heritage Daily

Bandhavgarh National Park

NDTV/Youtube

Képek – Archeological Survey of India

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a