Főoldal > Buddhisták digitális pénzzel szüntetnék meg a korrupciót

Buddhisták digitális pénzzel szüntetnék meg a korrupciót

Mindenki látott már adománydobozt templomban, vagy valamilyen vallási intézményben. Jó lenne tudni, hova kerül az a pénz, nem?

Vallás és korrupció sajnos kéz a kézben jár az idők kezdete óta. Az egyházi vezetők visszaélnek a hatalmukkal, a napi szintű visszásságokról pedig általában nincs tudomásunk.

A fenti kérdés vezette Anton Doost annak felismeréséhez, hogy a modern blockchain-technológiát felhasználva szinte teljesen fel lehetne számolni a vallással kapcsolatos korrupciót.

A Lotos hálózat

A fejlesztését Lotos hálózatnak nevezte el, ami lényegében egy nyilvános könyvelés. Ez a rendszer a becsületesen működő szervezeteknek kedvez.

A rendszernek két eleme van. Az egyik egy afféle vallási közösségi hálózat, mely arra hivatott, hogy a gyakorlók ebben a digitális birodalomban, a világon bárki számára elérhetően terjeszthessék a Buddhizmus tanításait.

A második, talán izgalmasabb elem az új digitális pénznem, a Karma-Zseton. Ez ugyanazon az elven működik, mint a Bitcoin.

A Karma-Zseton és a tágabb értelemben vett Lotos koncepció még kidolgozás alatt van; több tucat önkéntes dolgozik rajta, hogy Doos elméletét minél tökéletesebben ültessék át a gyakorlatba.

Buddhista Gazdaság

A cél a jövőre nézve az, hogy a buddhista diákok Karma-Zsetonnal fizethessenek a tanulmányaikért, valamint, hogy miután fizettek, biztosítsák, hogy jó helyre kerül a pénzük.

A digitális pénznem egyúttal egy templom renoméját is mérné. “Ha gyülemlik nálad a Karma Zseton, az azt jelenti, hogy a Nemes Nyolcrétű Ösvénnyel összhangban működsz” mondja Doos. “Szándékunk szerint a zseton használata a fogyasztás mérséklődését hozza majd.”

A Lotos projektnek nem célja versenyezni a hagyományos buddhista tanítási formákkal, inkább lehetőséget akar teremteni, hogy az a digitális világban is fejlődni tudjon.

“A Lotos olyan felület, ahol bárki virtuális templomot emelhet.”

Ha a kezdeményezés sikeres lesz, annak nem csak a Buddhizmus látja majd hasznát.

A jövő

“Minden vallási intézménynek, ami adományt fogad el, vagy pénzforgalma van, kriptovalutát kellene használnia, hogy a hívek beláthassanak a könyvelésbe” mondja Doos.

Ez különösen azoknál a vallási formáknál okozna nagy változást, ahol az üldöztetés és a cenzúra jelen van. A digitális valuta miatt a hívőknek nem kellene félelemből a valláshoz tartozni.

 

Forrás: The Memo
Készítette: Harlam Bálint

Kapcsolódó

Műsorajánló

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel arról, hogy miként lesz valaki költő egy költőtárs javaslatára vagy koan író egy zen koan olvasásától. Beleshetünk kissé az