Főoldal > Buddhisták és a véradás

Buddhisták és a véradás

Egy friss kutatás szerint az erős buddhista hittel rendelkező emberek között magasabb a véradási hajlandóság. 

A Kínában végzett és a Journal of Applied Social Psychology  című szaklapban publikált tanulmány szerint ennek oka a buddhista gyakorlók között meglévő nagyobb morális érzékenység. A kutatás egyik célja az volt, hogy feltárják annak a világszerte tapasztalható jelenségnek a pszichológiai okát, hogy miért csappant meg az utóbbi időben a véradásra való hajlandóság.

A véradó központok világszerte küzdenek készleteik elapadásával. Az Egyesült Államokban például általánosságban 10 százalékkal csökkent a véradások száma, a “0”-negatív és “0”-pozitív vérkészletek pedig a kritikus szint alá süllyedtek. Közismert, hogy a vérre milyen nagy szükség van a transzfúzióhoz műtéteknél, szülésnél, sürgősségi baleseti beavatkozásnál stb. és ezért mekkora problémát okoz ez a negatív jelenség. 

vietnamplus.vn

“A buddhista hit és a véradási hajlandóság kapcsolata – az erkölcsi érzékenység és az önvizsgálat szerepe” – című tanulmányt három kínai kutató, Liangyong Chen, Sai Zhang, Yufeng Zhou, és Mo Xiao jegyzi. A kutatást 508 résztvevő bevonásával végezték. Az önkéntesek az önvizsgálattal, az erkölcsi felelősségvállalással illetve a véradási szokásaikkal kapcsolatos kérdésekre válaszoltak. A buddhista hit és a véradási hajlandóság között egyértelmű pozitív kapcsolat van, állítja az egyik kutató, Liangyong Chen. A jelenség hátterében az áll, hogy tulajdonképpen az összes buddhista hagyomány, és azon belül minden iskola egyetért a nagylelkű adakozás, a dána fontosságában a megvilágosodás elérésének szempontjából. Az adás, a dána tökéletessége az első mind a théraváda hagyomány tíz páramijai, mind a mahájána hagyomány hat páramitái, azaz a megvilágosodáshoz vezető gyakorlási módszerei közül. A véradási hajlandóságra való érzékenység azonban nem alakul ki automatikusan a buddhisták között. Az önfigyelés és a morális érzékenység területén elért megfelelő gyakorlási szint után jelentkezik csak egyértelműen.

“A kutatás célja, hogy árnyalt magyarázatot adjon arra, hogy a buddhista hit milyen kapcsolatban van a véradási szándékkal. 

Az elkövetkezendőkben a véradásra felhívó kampányok olyan buddhista tanításokat is felhasználhatnak ösztönző eszközként, mint az erkölcsi tökéletesedésre irányuló törekvés, az önzetlenség, a jóindulat erényeinek ápolása, valamint a karma törvényeinek szem előtt tartása.

Mindehez módszerként a buddhizmus egyik legalapvetőbb gyakorlata, az éberség (szati – mindfulness) alkalmazható az erkölcsi érzékenység fejlesztésére illetve az önfigyelés képességének javítására, ezáltal segítve elő a véradási hajlandóságot.” – áll a tanulmányban.

A kutatásokat folytatni szeretnék, kiterjesztve társadalmi és kulturális szempontok megfigyelésére is. 

Forrás – Buddhisdoor

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó