Főoldal > Csenrézi mantra Őszentsége születésnapjára

Csenrézi mantra Őszentsége születésnapjára

Július 6. Őszentsége a Dalai Láma születésnapja. Az idei a 86-ik. Az indiai száműzetésben működő Központi Tibeti Adminisztráció (Central Tibetan Administration – CTA), a Kashag arra kéri a kolostorok vezetőit és az ünnepelni vágyó tibetieket, hogy mivel a járványhelyzet miatt az észak-indiai Himacshal Prades államban az ötven főnél nagyobb összejövetelek tiltottak, ők se gyülekezzenek, mindenki az otthonában ünnepeljen.

A Dalai Láma születésnapját a trungkárt rendszerint komoly összejövetelek, keretében, fesztiválszerűen ünneplik a tibetiek és Őszentsége tisztelői. A nagy ünnepség ahogy tavaly is, sajnos idén is az otthonokba szorul az Indiában újra felerősödött influenzajárvány miatt.

A kormányzat javaslata szerint az ünneplés legméltóbb módja, ha a hívek Avalokitésvara, tibeti nevén Csenrézi hat szótagú mantráját, az Óm Mani Padme Hung-ot recitálják legalább ezerszer, vagy tíz sorozatban a 108 szemes rózsafüzéren. Emellett katakot, tibeti fehér üdvözlősálat és mandalát ajánlhatnak fel Őszentsége portréja előtt.

A hat szótagú mantra Avalokitésvara mantrája aki Tibet és a tibetiek védelmezője, Őszentsége a Dalai Láma pedig az ő földi megtestesülése.

A hivatalos ünnepséget a Tibet TV fogja közvetíteni.

Ezen a videón Őszentsége recitálja az Óm Mani Padme Hung mantrát.

Forrás – Central Tibetan Administration

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó

Hírek

Menedékvétel kisállatoknak

Házikedvenceik és kisállatok számára hirdettek meg menedékvételi szertartást a kanadai metropolisz, Vancouver mellett található városka, Richmond buddhistái május 11-ére. A ceremónia helyszíne a Lingyen Mountain

Hírek

Penpa Cering és Emmanuel Macron találkozója Párizsban

Emmanuel Macron, francia köztársasági elnök Élysée-palotában találkozott az európai körútja során odalátogató Szikjong Penpa Ceringgel, a száműzetésben élő tibeti parlament kormányának, a kasagnak az elnökével,