Főoldal > Csenrézi mantra Őszentsége születésnapjára

Csenrézi mantra Őszentsége születésnapjára

Július 6. Őszentsége a Dalai Láma születésnapja. Az idei a 86-ik. Az indiai száműzetésben működő Központi Tibeti Adminisztráció (Central Tibetan Administration – CTA), a Kashag arra kéri a kolostorok vezetőit és az ünnepelni vágyó tibetieket, hogy mivel a járványhelyzet miatt az észak-indiai Himacshal Prades államban az ötven főnél nagyobb összejövetelek tiltottak, ők se gyülekezzenek, mindenki az otthonában ünnepeljen.

A Dalai Láma születésnapját a trungkárt rendszerint komoly összejövetelek, keretében, fesztiválszerűen ünneplik a tibetiek és Őszentsége tisztelői. A nagy ünnepség ahogy tavaly is, sajnos idén is az otthonokba szorul az Indiában újra felerősödött influenzajárvány miatt.

A kormányzat javaslata szerint az ünneplés legméltóbb módja, ha a hívek Avalokitésvara, tibeti nevén Csenrézi hat szótagú mantráját, az Óm Mani Padme Hung-ot recitálják legalább ezerszer, vagy tíz sorozatban a 108 szemes rózsafüzéren. Emellett katakot, tibeti fehér üdvözlősálat és mandalát ajánlhatnak fel Őszentsége portréja előtt.

A hat szótagú mantra Avalokitésvara mantrája aki Tibet és a tibetiek védelmezője, Őszentsége a Dalai Láma pedig az ő földi megtestesülése.

A hivatalos ünnepséget a Tibet TV fogja közvetíteni.

Ezen a videón Őszentsége recitálja az Óm Mani Padme Hung mantrát.

Forrás – Central Tibetan Administration

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó

Hírek

Lótusz szútra konferencia a British Library-ben

Sikeresen lezárult a Lótusz szútra kéziratainak digitalizálását célul kitűző Nemzetközi Dunhuang Projekt (International Dunhuang Project – IDP). A vállalkozás keretében 2017-2022 között 800 kéziratváltozatot digitalizáltak

Hírek

Nepál nemet mondott a TikTok-ra

Legalábbis a szent helyek többségénél. Nepálban több buddhista szent hely is található. Fővárosa, Katmandu legnagyobb nevezetessége, a Baudhanáth sztúpa eddig is rengeteg látogatót fogadott. Ezek