Főoldal > Buddhista szerzetesek fákat szenteltek fel, hogy védjék a környezetet

Buddhista szerzetesek fákat szenteltek fel, hogy védjék a környezetet

The Huffington Post  |  By Antonia Blumberg  03/04/2015

 

Hogy nézne ki a világ, ha az emberek a természetet olyan szentnek tartanák, mint egy spirituális vezetőt?

Phrakru Pitak Nanthakthun, egy thai buddhista szerzetes választ adott erre a kérdésre. A szerzetes 25 éve végez olyan szertartásokat, melyek során szerzetessé szentel fákat, és bízik benne, hogy így véget vethet majd az erdők irtásának és a környezetrombolásnak.

„Ha felszentelünk egy fát, az szentté válik – mondta el Nanthakthun a BBC-nek. – Amint egy fa szerzetes lesz, senki sem akarja elpusztítani.”

Nanthakthun, aki a Wat Arunyawas kolostor apátja, nyilvános fa-felszentelési szertartásokat szervez, melyeken a szerzetesek és a helyi lakosok narancssárga szerzetesi ruhát adnak a fákra. Az emberek szentnek tartják a szerzetesi ruházatot, így az apát szerint a fákhoz is hasonló tisztelettel viszonyulnak. A környezet rombolása, az erdők pusztítása a buddhista szerzetes szerint a szenvedés három gyökérokából fakad, és a szerzetesek feladata, hogy cselekedjenek ezek ellen. Nanthakthun modellje más országokra is átterjedt, így Sri Lankában és Laoszban is végeznek ilyen szertartásokat. Az apát abban bízik, hogy így még szélesebb körben gyakorolhat hatást a környezetvédelemre.

„Ha a világon mindenki segít megmenteni az erdőket, megállíthatjuk a globális felmelegedést, és csökkenthetjük az éhínséget is – mondta el a BBC-nek. – Büsze vagyok arra, amit eddig elértünk.”

Fordította: Tari Zsuzsanna

Kapcsolódó

Hírek

Gesema vizsgák tibeti szerzetesnőknek

Örömmel írtunk róla korábban is, hogy új erőre kapott a buddhista szerzetesnői hagyományvonal, legalábbis a vadzsrajána iskolákban. A nyári napforduló napján 144 gelongmát, szerzetesnőt avattak

Hírek

Szemétszedési kampány Bhutánban

A bhutáni Nemzeti Környezetvédelmi Bizottság (National Environment Commission – NEC) és más civil társadalmi szervezetek nagytakarítási akciót szerveztek három helyszínen is Bhutánban. Ezzel szeretnék felhívni