Főoldal > Dalai Láma Könyvtár és Oktatási Központ nyílt New York államban

Dalai Láma Könyvtár és Oktatási Központ nyílt New York államban

New York állam északi részén található a Namgyal Kolostor és Buddhista Tanulmányok Intézete (Namgyal Monastery Institute of Buddhist Studies) amely szeptember elején egy új könyvtárat és oktatási központot is avatott. A teljes nevén Őszentsége, a Nagy XIV. Dalai Láma Könyvtár és Oktatási Központot (His Holiness the Great 14th Dalai Lama Library and Learning Center – HHDL LLC) szeptember 8-10-e között zajló ünnepség és szertartás-sorozat keretében adták át az érdeklődőknek. A megnyitóhoz egy kulturális és vallásközi konferencia is társult.

A Központ építése 2022. áprilisában kezdődött, és céljuk egy minden gondolkodni, a megértésben fejlődni kívánó számára nyitott, korosztályi, vallási és képzettségi szinttől független tanulási központ kialakítása volt. Kiemelt fontosságot tulajdonítanak Őszentsége, a Dalai Láma  világbékéről, az emberek közötti párbeszéd erősítéséről, a buddhista filozófia és praxis valamint a modern tudományok közötti együttműködés fejlesztéséről szóló tanításainak megőrzésére.  

“Több mint 60 év telt el azóta, hogy Őszentsége a Dalai Láma száműzetésbe vonult, majd óriási mértékben hozzájárult ahhoz, hogy az együttérzés, a megbocsátás és a tolerancia alapvető emberi értékeit népszerűsítse a világban” – mondta a tiszteletreméltó Thumtok rinpocse, a dharamszalai Namgyal kolostor apátja, aki részt vett a megnyitón. „Ennek megfelelően ez a tanulási központ minden korosztályt, vallást és oktatási szintet kiszolgál majd, hogy megértsék Őszentsége világi etikáról és az emberi értékekről adott tanításait.”

A Központ továbbá küldetésének tekinti, hogy: “Egyesítse a világ hétmilliárd emberét azáltal, hogy a lehető legszélesebb körben népszerűsíti az együttérzés, a megbocsátás, a tolerancia, az elégedettség és az önfegyelem alapvető emberi értékeit, mind helyszíni, mind virtuális programokon keresztül.”

Őszentsége szobrának felavatása – kép – tibet.net

A Központ megnyitó ünnepsége szeptember 8-án kezdődött a Dalai Láma szobrának felavatásával. Ezt követően a központi terem felszentelése következett vajmécsesek felajánlásával. Az ünnepség keretében a látogatók tibeti kulturális programokon is részt vehettek. 

Az avató ünnepségen és az Intézet elnöke, Tenzin Csöszang  fő vendége Őeminenciája a XIII. Kundiling Tacak Tenzin Csö Ki Gyalcen Rinpocse volt. 

Namgyal Kolostor és Buddhista Tanulmányok Intézete 1992-ben alakult és a Dalai Láma észak-amerikai székhelyeként szolgál. Az Intézet biztosít lehetőséget és helyszínt a nyugati gyakorlók számára a tibeti buddhizmus tanulmányozására. 

“Őszentsége a XIV. Dalai Láma hatalmas lépést tett az indiai Dharamszalából Ithacába, hogy megalapítsa szent helyét, egy meditációs- és a béke megteremtésére törekvő központot, valamint egy oktatási létesítményt mindazok számára, akik ide akarnak jönni tanulni, hogy megismerjék a buddhizmust és más vallásokat.” – ezt Diane Brandenburg, a projekt egyi támogatója mondta a 2022-es ithacai alapkőletételnél. 

A Központban található a jelenlegi, és az összes ezt megelőző Dalai Láma írásainak könyvtára. Szintén itt található a XIV. Dalai Láma tanításainak 40.000 órányi digitális archívuma, valamint mintegy 4000 kötetnyi gyűjtemény, amely a Kangyurt, a Buddha tanításait, és a Tengyurt, a Buddha tanításaihoz fűzött ősi kommentárokat tartalmazza. Ezenkívűl számos keleti, indiai és tibeti buddhista műtárgy is otthonra talált a Közontban. 

Bár a jelenleg Dharamszalában tartózkodó Dalai Láma személyesen nem tudott részt venni az avató ünnepségen, egy hangüzenetben fejtette ki gondolatait:

“A buddhizmus nem csupán az imák rutinszerű recitálásából áll. Használni kell hozzá az inteligenciánkat és a bölcsességünket, hogy a szentírások tanulmányozásából származó háromféle megértésen alapuló gondolkodásmódunk átalakuljon. Ez a meggyőződés abból ered, hogy szemlélődünk a meditáció gyakorlása során tanultak és tapasztaltak felett.” 

 

Forrás – Buddhistdoor

Radio Free Asia

YouTube/Radio Free Asia

YouTube/14th Dalai Lama Library and Learning Center

Kiemelt kép: namgyal.org

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó