Főoldal > Dalai Láma Könyvtár és Oktatási Központ

Dalai Láma Könyvtár és Oktatási Központ

Őszentsége nevét veszi fel az a könyvtár és oktatási központ, amit Ithacában, New York államban, az egyesült államokban terveznek megvalósítani. A központ a Namgyal Kolostorban lesz, ami Őszentsége a Dalai Láma észak-amerikai személyes kolostora és hivatalos székhelye.

A beruházás 5 millió dolláros tervezett költségeinek fedezésére már el is kezdték az adománygyűjtést. A 858 négyzetméteres alapterületű könyvtár és oktatási központ egy nagyobb fejlesztési terv első üteme, a későbbiekben egy Dalai Láma Múzeumot is létre szeretnének hozni elsőként a világon.

„Adományozók támogatását kérjük projektünk megvalósításához, ami az egész emberiség hasznára lesz, hogy felépíthessük Őszentsége a XIV. Dalai Láma Könyvtárat és Oktatási Központot”-  mondta a Namgyal kolostor vezetője a tiszteletreméltó Tenzin Csöszang. „Látomásunk, amit a Dalai Láma is támogat és magáénak érez, az, hogy valódi emberi kapcsolatok ápolására buzdítsunk ebben az egyre inkább megosztott világban. A Dalai Láma Könyvtár és Oktatási Központ azáltal fogja ezt megteremteni, hogy az együttérzésre és humanista oktatásra alapuló központot hoz létre, ami mindenki számára nyitott lesz úgy személyesen, mint online formában” – tette hozzá.


Tenzin Csöszang a projekt vezetője – Fotó: buddhistdoor.net

Az intézményben megtalálhatóak lesznek az eddigi Dalai Láma hagyományvonal képviselőinek összegyűjtött munkái mellett a többi buddhista hagyomány irodalma is. Ingyenes, vagy csökkentett árú online vagy személyes tanfolyamokon, előadásokon, meditációkon vehetnek részt az érdeklődők. A központ nyilvános teret kíván biztosítani az összes hagyományvonal képviselőinek, tanulóinak, gyakorlóinak, közösségvezetőinek és tanárainak egyaránt.

Részlet az intézmény által kiadott nyilatkozatból:

„A Dalai Láma Vagyonkezelő megkezdte adománygyűjtő kampányát 1.3 millió dolláros felajánlással valamint a nagylelkű adományozók további 1.2 millió dollárjával, ami ahhoz az 5 millió dolláros költséghez szükséges amit el kívánunk érni az év végéig, hogy a Könyvtár és Oktatási Központ elindulhasson. Az ajánlott adományösszeg 25 dollárról indul, ami sokaknak biztosít lehetőséget arra, hogy kinyilvánítsák a projekt támogatására irányuló szándékukat, ami nagyban segít: 

  • megteremteni egy oktatási központot ami az alapvető emberi értékek, az együttérzés, a megbocsájtás, az elfogadás, a megelégedettség és az önfegyelem hirdetését tűzte ki célul, függetlenül a résztvevők nemzetiségétől és vallási hátterétől, olyan személyes és online programok (pl. meditációk, workshopok, beszélgetések és elvonulások) biztosítása által amelyek ingyenesek, vagy minimális költségűek, így a világon mindenki számára hozzáférhetőek.
  • A különböző hitek és kultúrák közötti megértést kiépíteni a párbeszéd és a tanulás támogatásával a béke és az együttérzés kultúrájának támogatására tett erőfeszítés gyanánt, ezzel befolyásolva a társadalmi változást, az egymás iránt végzett tetteink kollektív jótékony hatását szem előtt tartva.
  • Őszentsége a Dalai Láma munkáját kiszélesíteni azáltal, hogy összehoz tudósokat, filozófusokat és gyakorlókat egymással, hogy felfedezze és kiépítse a kapcsolatot a szemlélődő bölcsesség filozófiája és a tudomány, különösen a tudattal és tudatossággal foglalkozó tudományok között.
  • Megalapítani egy tudományos központot a tibeti buddhista kultúra és történelem egyedül álló nyelve, népei, irodalma és művészeti ágainak tanulmányozása és megőrzése céljából.
  • Megőrizni a jelenlegi és eddigi tibeti Dalai Lámák összegyűjtött munkáit.” 

A kétszintes központ tartalmazni fog a könyvtár mellett egy olvasótermet, kiállítóteret, egy 250 fő befogadására alkalmas előadótermet, társasági termeket és irodát, valamint egy boltot is.

A Dalai Láma Könyvtár és Oktatási Központ a Life and Mind Intézetnek is otthont ad. Ez az intézet tűzte ki fő céljául a buddhizmus és a tudomány közti párbeszéd támogatását.

„A támogatás minden formáját szívesen látjuk, legyen az pénz, idő vagy más erőforrás, mind magánszemélyektől, mind vállalatoktól, alapítványoktól vagy más szervezetektől. Társadalmi segítségre van szükségünk álmunk, egy jobb és befogadóbb világ megvalósításához, ahol a köztünk lévő különbségek az egymás iránti érdeklődést és megbecsülést jelentik.” – mondta a tiszteletreméltó Csöszang.

A látványterveket az alábbi animált videóban tekinthetjük meg.

A projekt honlapján további információkhoz lehet jutni.

Forrás – Buddhistdoor

Az intézmény honlapja

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó