Főoldal > A Dalai Láma üdvözlete a Tibeti Újév alkalmából

A Dalai Láma üdvözlete a Tibeti Újév alkalmából

“Közeledik az Újévünk, a Loszár.

Valószínúleg minden országban szokás, hogy ‘Boldog Újévet!’ kívánnak egymásnak az emberek. Ezzel mi, tibetiek is így vagyunk, alig várjuk, hogy ünnepelhessük az Újévet. Külön bevásárolunk Loszárra. A családok és a barátok új ruhákban és ékszerekkel díszítve gyűlnek össze. Loszarkor felfrissülve, újjászületve érezzük magunkat.

Az Újév itt van már a nyakunkon. Remélem, hogy ez alkalommal a Loszár kellemes, örömteli és nyugodt lesz mindannyiunk számára, úgy a száműzetésben élőknek, de legfőképp a Havasok Földjének három tartományában élő tibeti társainknak. 

Különben is sok változás megy végbe most körülöttünk. Az emberek külföldön is érdeklődnek a kultúránk és a hagyományaink iránt. A tibeti hagyományoknak megfelelően Loszárra csemárt, vajban pirított árpalisztet és más felajánlásokat tetszünk az oltárra. Az embereket ‘Loszár Tasi Delek!’-kel, ‘Sok szerencsét az új évre!’ köszöntjük.  

Nem ritka ugye, hogy a tibetiek Újévkor verekedésbe keverednek? Általában Újévkor mindenki kicsit spicces és jó hangulatban van. 

Mi, minden tibeti, akár száműzetésben, külföldön, más országokban élünk, akár Tibetben, a Havasok Földjén élő tibeti társaink, mi vagyunk azok akiket Árja Avalokitésvara szelídített meg, akiben hiszünk, akiben bízunk és akihez imáink szólnak. 

Ami rám vonatkozik, amikor ebben az imában mondjuk, hogy: ‘E hóhegyek által körülölelt földön minden boldogság és jótétemény forrása Tenzin Gyacó aki Avalokitésvara Úr. Éljen, amíg e körkörös létezés véget nem ér!’

Én magam Árja Avalokitésvara szent testének, beszédének és tudatának fizikai, szóbeli és tudati megtestesítőjeként élek. Sok éve teszem ezt és biztos vagyok benne, hogy itt maradok még a következő évtizedben, vagy még tovább. 

Mivel Árja Avalokitésvara az együttérzés istene, nagyon fontos, hogy minden tibeti gyakorolja az együttérzést! 

Kérlek titeket, tartsátok ezt észben és tegyetek meg mindent, hogy jó emberek legyetek!

‘Tasi Delek!’”

 

A  szöveg a tibeti nyelven elhangzott üdvözlet videójának angol feliratának a fordítása.

Forrás – Őszentsége hivatalos honlapja

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi