Főoldal > Dalai Láma Születésnapi Fesztivál

Dalai Láma Születésnapi Fesztivál

Július 6-án tölti be 87-ik életévét Tendzin Gyaco, azaz Őszentsége, a XIV. Dalai Láma. Születésnapját a rá következő szombaton, azaz július 9-én egy fesztivállal készül megünnepelni a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség Taron, a Buddha Parkban

Az ünnepséget Facebook eseményként hirdetik, innét idézzük a meghívót és a programokat:

“Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt az Őszentsége, a XIV. Dalai Láma 87. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségünkre!

Őszentsége korunk egyik legnagyobb vezetője és hatalmas erkölcsi tekintéllyel rendelkező alakja, akit világszerte tisztelet övez, mind állami vezetők, vallási vezetők, Nobel-békedíjas társai, tudósok, filozófusok, mind pedig egyszerű jóakaratú emberek részéről világszerte. Az emberek – legyenek gazdagok vagy szegények, kövessenek bármilyen vallást – nagy spirituális vezetőként, a béke szószólójaként és az emberi értékek bajnokaként tisztelik és szeretik. Üzenete az együttérzésről számtalan ember szívét érinti meg, akiknek ő a remény és az önbizalom forrása mai zavaros világunkban. Nem túlzás azt állítani, hogy milliók életét változtatta meg, mert azok az értékek, amelyeket Őszentsége támogat – szeretet, megbocsátás, tolerancia, másokkal való törődés – valójában a belső erő, önbizalom és boldogság kulcsai, amelyeket ma mindannyian keresünk.

PROGRAM:

A Tara templomban:

10.00–11.30 Megnyitó ceremónia és buddhista szertartás Tiszteletreméltó Láma Csöpel vezetésével

11.30–12.30 Népszerű dallamok pánsípon – Mihály Gyula pánsíp, Rácz Aladár zongora

12.50–13.50 Bhután testközelből – egy magyar cserediák története (Novák Bálint előadása)

14:00–14:45 Delhusa Gjon Popmeditációja

15:00–15:30 Erdélyi népzene – Kende és bandája (Rákóczi Kende, Széplakiné Rákóczi Barbara, Novák Bálint)

15:45–16:45 Karma Pema Dorje Mantrameditációs koncertje – www.karmapemadorje.com

16:45–17:45 ZENés Meditáció – Mantra Padmasambava

 

Sztúpa előtt a diófa alatt:

12:00–13:00 “Aki nem hiszi, járjon utána…” a magyar ősvallás nyomai népmeséinkben – Hőgyes Károly előadása

15.00–15.45 Ócs Józsi didgeridoo koncertje

16.45–17.30 Elfelejtett ősi gyógymód-pióca terápia – Balassi Tünde, fülakupunktúrás addiktológus, természetgyógyász előadásában

Extra programok:

– Gyereksátor: festés, rajzolás, hangszer simogató, daltanulás, gyerek jóga Borcsival minden egész órában. (A Tara Templom mögött szaletliben)

– Buddhista szenthelyek – fotókiállítás a Négy Mennyei Király védfalnál (12.00 és 16:00 között folyamatos “tárlatvezetés”)

– Karmála-fűzés workshop a Tara Templom aljában

– Mantraösvény (A Sztúpa felé vezető út mellett jobbra)

– Ismerkedj meg a tibeti életmóddal! (A Milarepa-barlangban, a Sztúpa mellett)

A Teázó és Bolt mindenkit szeretettel vár különleges hűsítő italokkal, keleti ételekkel. Továbbá keleti ajándéktárgyakat, buddhista könyveket és indiai ruhákat is lehet vásárolni.

A belépés ingyenes, várunk mindenkit szeretettel tekintet nélkül vallási és világnézeti hovatartozásra!

Őszentsége kitűnő egészségben, hosszú ideig éljen; elképzelései és törekvései a világ, Tibet és a tibeti nép javáért teljesüljenek be; még életében térhessen vissza Tibetbe, és vigye magával azt a vezetést, amellyel az emigráns tibetieket és az egész világot vezeti.

A programváltozás jogát fenntartjuk.”

Forrás: Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség/Facebook

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

 

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a