Főoldal > Drikungpa Csecang Rinpocse üzenete

Drikungpa Csecang Rinpocse üzenete

Őszentsége Drikungpa Csecang Rinpocse üzenete Oroszország Ukrajnában történő inváziója kapcsán – a Zalaszántó Béke Sztúpa Facebook posztja

Drikungpa Csecang Rinpocse – facebook

“Sokunkat megdöbbentett, feldühített és elkeserített Ukrajna orosz megszállása. Sokan kértek útmutatást, hogy Dharma-gyakorlóként hogyan reagáljunk erre a rendkívül bizonytalan és felkavaró időszakra. Ez valóban egy nagyon nehéz időszak. Még akkor is, amikor éppen csak kezdünk némi reményt látni a világjárvány végére, egy hatalmas erő – a világ többi részének tiltakozása ellenére – megszállta szomszédját. Ez az égbekiáltó tett sokkolta az egész világot. Én személy szerint imádkozom és remélem, hogy a világ vezetői sikeresen tudják felhasználni tiszta észjárásukat és gondoskodó képességüket – olyan tulajdonságokat, amelyek minden emberben veleszületettek –, hogy de-eszkalálják ezt a veszélyes helyzetet, és megakadályozzák a további szenvedést mindenki számára.

Csatlakozom világunk minden más jó szándékú és békeszerető emberéhez, akik e konfliktus befejezésére szólítanak fel.

Eközben a nehéz időket – ahogy a Buddha tanította – Dharma gyakorlóként felhasználhatjuk arra, hogy élve a lehetőséggel, elmélyítsük spirituális gyakorlatunkat. Amikor a szamszára szenvedése olyan nyilvánvalóvá és intenzívvé válik, mint amit most tapasztalunk, az arra sarkall minket, hogy felismerjük és megszüntessük az okait. A Buddha tanítványaiként emlékeznünk kell arra, hogy a Buddha az „én”, az „engem” és az „enyém” valóságosnak tűnő képzetével kapcsolatos tudatlanságot azonosította minden finom szinten jelentkező és nyilvánvaló szenvedés gyökereként. Ez az alapvető téveszme gyorsan elvezet a ragaszkodáshoz és az ellenszenvhez, amelyek egymást táplálva a szenvedés teljes skáláját előidézik a puszta elégedetlenségtől a valaha vívott összes háborúig, és amelyet a világ valaha is vívni fog a jövőben.

Szóval, mit tehetünk? A történelmi Buddha, a tanítónk, már több mint 2500 évvel ezelőtt megválaszolta ezt a kérdést. A Buddha a „Dhammapadában” így tanított:

„A gyűlöletet igazából nem csillapíthatja a gyűlölet ebben a világban. A gyűlölet csak a szerető kedvességgel csillapítható. Ez egy örök-ősi törvény.”

Amikor fenyegetve érezzük magunkat, vizsgáljuk meg bölcsességgel, hogy az „én”, akit fenyegetnek, valóban létezik-e, és együttérzően elmélkedjünk azon a tényen, hogy végső soron nincs valódi határ-elválasztóvonal az „én” és „ők” között.

Ha valóban veszélyben van a biztonságod és az életed, vagy a hazád épsége, akkor teljesen természetes megvédeni a hazádat. De tedd ezt szerető kedvességből, és ne a saját énedhez való ragaszkodásból, vagy mások iránti gyűlöletből.

Ha az agressziót okozó oldalon állsz, állj meg! Kérlek, fontold meg, hogy cselekedeteid nem csak azoknak okoznak szenvedést, akiket az érdekeidből eredően fenyegetőnek érzel, hanem végső soron magadnak is szenvedést okozol. Mert a boldogságodat és biztonságodat soha nem érheted el agresszióval és háborúval.

Végül, ha – mint sokan közülünk – nem álltok közvetlenül egyik oldalon sem ebben a konfliktusban, de érthető módon elborzasztanak vagy felháborítanak az események, akkor kérlek,  benneteket ne felejtsétek el, hogy még azok is, akik szenvedést okoznak, maguk is a szenvedés hatalma alatt állnak, maguk is szenvedésből eredően cselekszenek. Ne hagyjátok, hogy a frusztráció haraggá és gyűlöletté váljon – már így is túl sok ilyen „ellenség” van a világban!

Ezért arra kérek mindenkit, függetlenül attól, hogy most éppen melyik csoportba tartozik, hogy ne hagyja, hogy a szenvedés valódi okai tovább erősödjenek benne, illetve hatalmába kerítsék,  hanem ehelyett folytassa a bölcsesség és a tisztánlátás kifejlesztését, gyakorolja a szeretetet és az együttérzést, minden olyan esetben, amikor dühöt, kétségbeesést vagy félelmet érez.

Imádkozom, hogy meg tudjátok ragadni ezt az értékes lehetőséget annak érdekében, hogy elmélyítsétek az elfogulatlan, részrehajlástól mentes szeretetet és együttérzést, valamint bölcsességgel megteremtsétek a béke és harmónia valódi okait az egész világ számára.”

Forrás – Zalaszántó Béke Sztúpa Facebook oldala

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a