Főoldal > Egy buddhista tanítóról mintázták Yoda mestert?

Egy buddhista tanítóról mintázták Yoda mestert?

A Csillagok Háborúját sok buddhista a benne rejlő buddhista tanítások miatt kedveli, még könyv is született a témában Matthew Bortolin tollából (The Dharma of Star Wars). Úgy tűnik, egyértelműbb kötődések is felfedezhetők.

Alexander Berzin buddhista tudós beszámolója szerint George Lucas a Star Wars forgatása előtt az indiai Dharmsalában járt, és megismerkedett egy tibeti buddhista tanítóval, Tsenzhab Serkong rinpócsével, a Dalai Láma vitapartnerével és tanítójával. Berzin maga is a Rinpócse tanítványa volt, és akkoriban Dharmsalában élt. Így ír mesteréről:

„Tsenzhab Serkong rinpocse nagydarab férfi volt – borotvált fejű szerzetes vörös csuhában, arcán mély ráncokkal, melyektől idősebbnek látszott a koránál. Szerény és bölcs viselkedése, kedves humora miatt olyan volt, mint a mesék bölcs öregjének archetípusa. A nyugatiak, akik találkoztak vele, mind felfigyeltek rá. Például a Star Wars készítői, miután látogatást tettek Dharmsalában és találkoztak vele, úgy döntöttek, hogy róla mintázzák meg Yodát, az eposz spirituális vezetőjét. A Rinpocse sosem látta a filmet, de minden bizonnyal jól szórakozott volna a karikatúrán.

 

Forrás: Sam Littlefair Wallace, Lionsroar

Fordította: Tari Zsuzsa

Kapcsolódó

Műsorajánló

Művészek és a buddhizmus – Beszélgetés Burns Katalinnal

Művészek és a buddhizmus sorozatunkban ezúttal Burns Katalin íróval, zenésszel beszélgettünk az indiai bhaul fakírok zenéjéről, alkotásról, szakrális zenéről. Burns Katalin magyar népzenei gyökereitől indult