Főoldal > Egy hetes jóga- és meditációs fesztivál Ladakban

Egy hetes jóga- és meditációs fesztivál Ladakban

Június 20-27. között egy hetes fesztivált tart az észak-indiai Ladak régió fővárosában, Leh-ben a Mahabodhi Nemzetközi Meditációs Központ (Mahabodhi International Meditation Centre – MIMC). A Nemzetközi Jóga- és Meditációs Fesztivál megrendezését az elkötelezett buddhista vezető, a tiszteletreméltó Bhikkhu Szanghaszéna, a meditációs központ szellemi vezetője jelentette be.

A tiszteletreméltó Bhikkhu Szanghaszéna

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), Narendra Modi, India miniszterelnöke indítványára 2014-ben nyílvánította június 21-ét a jóga nemzetközi napjává. Az idei így immár a kilencedik jóga világnap, a fesztivál időzítése szándékosan foglalja magában ezt a kitüntetett napot. 

„A hazai és nemzetközi résztvevők számára nyitott alkalmon neves spirituális vezetők, jógik, meditációs mesterek, kormányzati tisztviselők, művészek, tudósok, békeaktivisták, akadémikusok és társadalmi vezetők vesznek részt, valamint a ladakh-i diákok nagy létszámú csoportja.” – nyilatkozta a szervező meditációs központ.

A tiszteletreméltó Bhikkhu Szanghaszéna jól ismert az elkötelezett buddhizmus példaképeként. Számos humanitárius projekt kezdeményezője, oktatási lehetőséget és menedéket nyújt hátrányos helyzetű gyerekeknek, önállósodási és írástudási programokat nőknek és más szociálisan hátrányos helyzetű csoportnak, de az orvosi ellátás, az idősgondozás és a hajléktalan ellátás területén is aktív. 

A Mahabodhi Nemzetközi Meditációs Központot 1986-ban alapította a tiszteletreméltó Bhikkhu Szanghaszéna Leh-ben, Ladak fővárosában, felekezeten kívüli buddhista jótékonysági szervezetként. Azóta a Központ a Dharma-alapú tevékenységek és a régió kiszolgáltatott közösségei számára szervezett szociális programok kiindulópontjává vált. 

Bhikkhu Szanghaszéna, a Központ alapítója

„Az idei Nemzetközi Jóga- és Meditációs Fesztivál különleges ablakot nyit Ladak gazdag hagyományaira, ősi kultúráira, egyedülálló életmódjára és csodálatos örökségére, amelyek mélyen a buddhizmus lényegében gyökereznek, valamint az itt élő sokszínű etnikai kultúrákra és közösségekre.” – mondta a tiszteletreméltó. 

A program összehozza az embereket az élet minden területéről, és nagy hatással lesz a kulturális értékek és az életmód megértésére, valamint a kultúra és az hagyomány megőrzésére

A Nemzetközi Jóganap célja, hogy a jóga és a meditáció számos fizikai és spirituális jótékony hatásának tudatosítása a világban: Ami a Nap a virágnak, az a meditáció az elmének!”

 

Regisztrálni egy űrlap kitöltésével lehet. (elérhető bármelyik képre kattintva)

 

A szellemi fejlődés és az emberi jólét megteremtése mellett Szanghaszéna és a Központ komoly feladatot vállal a béketeremtés, a vallásközi párbeszéd, a kulturális örökségvédelem, a környezetvédelem területén is nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt. Beutazta a világot, hogy részt vegyen olyan nemzetközi konferenciákon, szemináriumokon, workshopokon, amelyek a szellemi és kulturális értékekkel, a környezetvédelemmel, az erőszakmentességgel, a világbéke előmozdításával, valamint az elnyomott társadalmi csoportok helyzetének javításával foglalkoztak.

Rövid klip a Központról:

2021-ben anyagilag is támogatta a szervezet a rászoruló ladaki embereket egy humanitárius segélymisszió keretében a világjárvány idején. Mindezeken túl egy békekampányt is szerveztek, a ladaki konfliktusövezetben, amelyben arra szólították fel a határvidék mindkét neztetét, Kínát és Indiát, hogy kerüljék a fegyveres összetűzést és az erőszak minden formáját a határvitáik rendezése során. 

 

Forrás – Buddhistdoor

Mahabodhi International Meditation Center

Youtube/Harish Sharma

Képek: MIMC

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a