Főoldal > Egy négy éves kisfiúban ismerték fel Taklung Cetrul Rinpocsét, a nyingma hagyomány fejét

Egy négy éves kisfiúban ismerték fel Taklung Cetrul Rinpocsét, a nyingma hagyomány fejét

Az észak-indiai Himácsal Pradesh államban találták meg magas rangú buddhista lámák egy fiatal fiú személyében Taklung Cetrul Rinpocse reinkarnációját. A nyingma iskola nagy tiszteletnek örvendő vezető lámájának újraszületését, egy négy éves kisfiút, Navang Tasi Raptent, a Spiti-völgy egy távoli falujában, Rangrikban találták meg. 

Navang Tasi Rapten – kép – rediff.com

Soha nem gondoltuk volna, hogy a fiunkat a rinpocse újraszületéseként ismerik fel” – mondta Navang édesanyja, Kelszang Dölma a helyi médiának. “Körülbelül egy évvel ezelőtt a Dordzse Drak kolostor szerzetesei eljöttek hozzánk. Ezután beszéltek a Dalai Lámával és Szakja Trizin Rinpocsével, majd őt választották ki a reinkarnációnak.”

“Anyaként fájdalmas volt arra gondolni, hogy el kell válnom a fiamtól. Ugyanakkor boldog is vagyok, hogy egy magas rangú szerzetes született nálunk. Örülök, hogy a kisebbik fiam fogja vezetni az embereket, és mindenki jólétéért fog dolgozni. Kiváltságosnak érzem magam, hogy életet adhattam neki.”

A kis Navang szüleivel – kép – rediff.com

Taklung Cetrul Rinpocsét 2012-ben nevezték ki a tibeti nyingma hagyomány vezetőjévé, ezt a feladatot 2015-ös haláláig töltötte be. A Bódhgájában 89 éves korában elhunyt láma holttestét 10 hónapon keresztül őrizték az általa 1984-ben alapított Dordzsi Drak kolostorban, mielőtt elhamvasztották volna.

A néhai Cetrul Rinpocse – kép – rigpawiki

Cetrul Rinpocse 1926-ban született Tibetben, és öt éves korában ismerték fel tulkuként. 1959-ig Tibetben tanult, majd sok honfitársa példáját követve Indiába távozott. Ott a Rumtek kolostorban folytatta tanulmányait, ahol többek között Őszentsége a XVI. Karmapa és Dilgó Khjence Rinpocse tanításait kapta meg. A legmagasabb dzogcsen tanításokat Polu Khenpo Dordzsétól, Khenpo Ngacsung közvetlen tanítványától kapta. 

kép – rediff.com

A rinpocse reinkarnációjának keresése közel hat évet vett igénybe és az év elején ért véget, amikor a kutatást végző szerzetesek a Spiti-völgybe érkeztek a Tabo kolostorba. Miután megtalálták a kis Navangot, aki 2018. április 16-án született, a simlai Dordzse Drak kolostor vezetőjévé szentelték. A beavató szertartást a közép-bhutáni Lhodrak Kharcsu kolostor szerzetese, Namkhai Nyingpo Rinpocse végezte el. 

“Alapvetően nagyon fontos ez számunkra, nagyon vártunk erre az elmúlt hét évben” – nyilatkozta a helyi médiának az egyik szerzetes. “Szívből üdvözöljük őt itthon, a helyén. A hajvágási és beöltöztetési szertartást Namkhai Nyingpo rinpocse itt végezte el, ezzel válik egy hétköznapi ember szerzetessé. Nagy várakozással tekintünk a képzése elé. Ő nagyon fontos számunkra, buddhista szerzetesek és világiak számára, de általában véve is ez egy nagyon értékes, nagyon szerencsés alkalom számunkra. Mindenek előtt magas rangú szerzetesekkel fog találkozni akiktől megkapja az alapokat, majd ezután folytatódik a képzése, nevelése.”

“A reinkarnációs folyamat hosszadalmas, több mint egy évet vesz igénybe” – mondja egy másik spiti-völgyi tanítvány. A magas rangú buddhista szerzetesek halála után a lámák kiderítik, hogy hol fog megszületni a reinkarnáció. A szerzetesek elvonulnak, szertartásokat végeznek és listát készítenek az adott időszakban született gyermekekről. Később megállapítják a konkrét helyszíneket és néhány azonosító jellegzetességet.”

A Dordzse Drak kolostor szerzetesei a környék buddhista gyakorlóival együtt egy beiktatási szrtartást szerveztek, így üdvözölték az ifjú tulkut, aki ezzel hivatalosan is csatlakozott a szerzetesi szanghához és amivel megkezdi a hivatalos tanulmányait. Navang a képzés befejezése után a kolostor teljes vezetését át fogja venni. 

“A mai nap nagyon fontos a helyi buddhista közösség számára, mivel már őt is a szangha részének tekintjük.” – nyilatkozta egy helyi gyakorló. “Ez alapvető fontosságú különösen azok számára, akik a tantrikus gyakorlás buddhista hagyományát követik. Én nem a megfelelő személy vagyok arra, hogy a reinkarnációról beszéljek. Mindenesetre röviden szólva…, mi abban hiszünk, hogy van egy test és egy tudatfolytonosság. A test meghal az ember halálakor, de a tudatfolytonosság továbbmegy. A reinkarnációs folyamat során meg kell találni és azonosítani kell azt a valakit, aki továbbviszi ezt a tudatfolytonosságot. Ez egy nagyszerű hír a Spiti tartomány buddhistái számára épp úgy mint a többieknek a Himalája régióban.”

Amint Navangot reinkarnálódott lámaként ismerték fel, szülei azonnal kivették az óvodából, ahová addig járt.

A fiam mindig arról beszélt, hogy Simlába megy és ott egy kutyával találkozik. Soha nem tudtuk mit hoz a jövő számára. Eszembe se jutott volna, hogy tulku, és hogy a kolostor vezető szerzetese lesz.” – mondta a kisfiú apja, Szönam Cshöpel, annak új életéről. “Az elmúlt három hónap alatt mintha kicserélték volna. Nem szeret mellettünk ülni vagy velünk élni. Viszont miközben Simlába utazott, boldogan ült a szerzetes mellett a számára biztosított külön autóban.”

 

Forrás – Buddhistdoor

The Daily Guardian

The Times of India

Youtube/Shedup vlogger

Youtube/Bhutan

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó