Főoldal > Egy nyolc éves kisfiúban ismerte fel a Dalai Láma Mongólia vallási vezetőjét

Egy nyolc éves kisfiúban ismerte fel a Dalai Láma Mongólia vallási vezetőjét

Őszentsége, a Dalai Láma egy kettős, amerikai-mongol állampolgárságú nyolc éves kisfiút mutatott be a mongóliai vadzsrajána buddhizmus szellemi vezetőjeként. A kisfiú, a X. Khalkha Dzsecün Dhampa Rinpocse, ez a Mongol gelug irányzat legmagasabb rangja, de összességében is a tibeti buddhizmusban a harmadik legnagyobb vallási méltóság. 

A beiktatás kép – dalailama.com

A Khalkha Dzsecün Dhampa, másnéven a Dzsebcündamba Khutughtu átadási vonal Kr.u. 1635-ig, Öndör Gegeen Zanabazar-ig nyúlik vissza, ő volt az első Dzsebcündamba, vagyis Bogd Gegeen. 


A Dalai Láma által március 8-án, a dharamszalai fő tibeti templomban tartott nagyszabású Csakraszamvara bevatáson bemutatott kisfiú, Amerikában született, kettős állampolgár és van egy ikertestvére is. Édesapja, Altannar Chinchuluun egyetemi tanár, édesanyja, Monkhnasan Narmandakh egy vállaltvezető üzletasszony, egyik nagymamája, Garamjac Ceden pedig egykor mongol parlamenti képviselő volt.


Az ünepségen, amin ötezer szerzetes és apáca valamint hatszáz mongol vendég vett részt, Őszentsége kifejtette:

“Ma itt van velünk a mongol Khalkha Dzsetsun Dhampa Rinpocse reinkarnációja. Elődei szoros kapcsolatban álltak a Krisnácsárja Csakraszamvara vonalával. Egyikük egy kolostort alapított Mongóliában, amelyet a vonal gyakorlására szenteltek. Így az, hogy ma itt van, meglehetősen szerencsés”

A beavató esemény előtt a vonaltartó méltóság személye bizonytalan volt 2012-óta, ekkor hunyt el ugyanis nyolcvan éves korában az előző Dzsebcündamba Khutughtu, Dordzsi Csang Dzsampel Namdröl Csökji Gyalcen.

Az előző főláma, Gyalcen 1932-ben született Lhászában, a Drepung kolostorban és a Gomang Főiskolán tanult. Ezt követően, a huszas éveiben, több tízezer társával együtt Indiába menekült, a határ menti Dardzsiling városában telepedett le családjával. Ezt követően Madhja Pradés államban végzett közösségi lámaként szolgálatot közel tíz évig. 

Az előző főláma, Dordzsi Csang Dzsampel Namdröl Csökji Gyalcen.– tibet.net

A kommunista rendszer összeomlása után a vallásszabadság helyreállt Mongóliában, a Dalai Láma ekkor ismerte el Gyalcent a mongóliai gelug iskola szellemi vezetőjének. 1999-ben látogatott Mongóliába, ahol a Dzsovo kolostorban trónra emelték és az “Észak lényeinek védelmezője, minden buddhista iskola vezetője” címet adományozták neki. 

Ezután igazi utazó láma lett, járt többek között Kanadában, Japánban, Oroszországban, Tajvanban, az Egyesült Államokban és Szingapúrban is, mint a mongol gelug iskola szellemi vezetője. 

Mongóliában a rendszerváltás óta szabad a vallásgyakorlás, de hivatalos államvallás nincs. Az ország legnagyobb vallása a tibeti eredetű vadzsrajána buddhista gelug iskola, aminek az ország lakosságának több mint a fele híve. A kisfiú személyazonosságával, valódi kilétével kapcsolatban a tibeti adminisztráció és a Dalai Láma is meglehetősen szűkszavú, féltve őt attól, hogy Kína vezetésének céltáblájává válik.

 

Forrás – Buddhist Door

 

A témáról és a mongol buddhizmus történetéről, a Bogd Gegeen címről valamint a politikai háttérről a QUBIT-en olvashatunk magyarul egy részletesebb cikket.

 

Továbbá:

Youtube/Times Now

Youtube/WION

Independent

Times Now News

India Today

Hindustan Times

Kiemelt kép: dalailama.com

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a