Főoldal > Egy volt tibeti politikai fogoly kapta a Demokrácia-díjat

Egy volt tibeti politikai fogoly kapta a Demokrácia-díjat

A korábbi politikai fogoly, Golog Dzsigme kapta a 2023-as Demokrácia-díj az Egyéni Bátorságért (Democracy Award for Individual Courage) nevű elismerést, a díjat alapító Demokráciáért Nemzeti Alapítvány (National Endowment for Democracy – NAD) november 14-i, ünnepi, 40. díjátadóján. A díjat a demokrácia azon a bátor aktivistáknak ítélik oda, akiket munkájukért bebörtönöztek, vagy megöltek.

A NED november 9-i sajtóközleménye szerint az egyéni Bátroság díjjal a demokrácia aktivistáit díjazzák “ a kimondhatatlan következményekkel szemben tanúsított elsöprő bátorságukért.” Golog Dzsigmét “minden 2023-ban megölt vagy bebörtönzött aktivista nevében” tüntették ki.  

Golog Dzsigme emberi jogi aktivista és filmrendező. 2008-ban társproducere volt a “Magunk mögött hagyni a félelmet – Leaving Fear Behind” című dokumentumfilmnek. Ez a munka a tibetieket a kínai uralom alatt ért igazságtalanságokra mutatott rá. 

Golog Dzsingmét és társproducerét Dhöndup Vangcsent röviddel a film megjelenése után a kínai hatóságok bebörtönözték és megkínozták. 2008. és 2012. között Dzsingmét háromszor is letartóztatták, míg végül 2014-ben sikerült megszöknie Tibetből.

Jelenleg Svájcban él és továbbra is emberi jogi szervezetekkel működik együtt azon cél érdekében, hogy “Kínát vonják felelőségre a Tibetben elkövetett atrocitásaiért.” – áll a NED sajtóközleményében. 

“Nagyon boldog vagyok, hogy megkaphattam ezt a díjat, és úgy gondolom ez a díj minden tibeti harcát ismeri el, akik az életüket áldozzák és áldozták fel azért, hogy felemeljék a szavukat a kínai kommunista kormány ellen.” – mondta az aktivista az RFA-nak.

“De ugyanakkor elkeserítő az is, hogy még mindig nagyon sok tibeti van bebörtönözve Tibetben, és sokuk meg is hal ezekben a börtönökben.”

(A kiemelt képen Golog Dzsigme átveszi a 2023-as Demokrácia-díj az Egyéni Bátroságért (Democracy Award for Individual Courage) nevű elismerést.

 

Forrás – Radio Free Asia

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó