Főoldal > Elefántjogi törvények Sri Lankán

Elefántjogi törvények Sri Lankán

Új állatjogi törvényt vezettek be Sri Lankán a háziasított elefántok védelmének érdekében. Az állatok egyedi, fényképpel ellátott személyi igazolványt kapnak és a DNS mintájukat is rögzítik. Az igazolvány kiváltására gazdájukat kötelezi a törvény. Sri Lankán mintegy 200 elefántot tartanak háziasítva, sokat egyszerűen házikedvencként. A szigetországban vadon továbbá mintegy 7.500 elefánt él.

A törvények mind a házikedvenc, mind a munkaelefántok gazdáira vonatkoznak, szigorú feltételeket szabva az állattartásnak. Mindezt az állatok jóléte érdekében. A munkaelefántok számára, mint például a farönkszállító elefántok, kötelező napi két és fél óra fürdési időt biztosítani, mindemellett legfeljebb négy órát dolgozhatnak, és éjszaka tilos a munkára fogásuk. A bébielefántokat tilos elválasztani az édesanyjuktól és dolgoztatni sem szabad őket, még kulturális fesztiválokon sem léphetnek fel.

Az új rendelkezések a turizmust is érintik. A turisták körében rendkívül népszerű az elefántokon való utazás. Az új törvények értelmében azonban egyszerre csak maximum négy ember ülhet fel egy elefántra, ők is csak az állatokra biztonságosan rögzített ülésekben pózolhatnak fényképezőgépeik előtt. Az elefántok filmekben való szereplését is nagyon szigorú feltételekhez kötik, gyakorlatilag csak állami produkciókban engedélyezik, ott is csak a legkörültekintőbb állatorvosi felügyelet mellett.

Tilos továbbá az állatok ittas vezetése is. Itt persze nem az állat ittasságáról van szó. Ahogy azt a vadvédelmi miniszter, Wimalaweera Dissanayaka nyilatkozatából tudni lehet: „Annak a személynek, aki ilyen elefántokat birtokol, biztosnak kell lennie benne, hogy az állat vezetője nem fogyasztott a munkavégzés alatt semmiféle alkoholt, illetve drogot.” Tehát az elefánt vezetője mellett az állat tulajdonosa is felelős ilyen esetekben.

A tulajdonosokat kötelezték továbbá arra, hogy hat havonta legalább egyszer vigyék el az állataikat kontroll állatorvosi vizsgálatra még akkor is, ha nem tűnnek betegnek. A törvény megszegőitől az elefántokat elkobozzák és állami gondozásba veszik, ők maguk pedig akár három év börtönbüntetést is kaphatnak. A vad elefántok befogása Sri Lankán már eddig is komoly bűncselekménynek számított amiért halálbüntetést is lehetett kapni. Szerencsére ezek az esetek nagyon ritkák. Az állatok jogait védő aktivisták és szakemberek véleménye szerint viszont az elmúlt tizenöt évben több mint negyven vadon élő bébielefántot loptak el anyjuk mellől Sri Lanka vadasparkjaiban.

Forrás – abc.net

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

 

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a