Főoldal > Élelmiszersegély a Gázai övezet lakosainak megsegítésére – Elkötelezett buddhizmus

Élelmiszersegély a Gázai övezet lakosainak megsegítésére – Elkötelezett buddhizmus

Az amerikai székhelyű elkötelezett buddhista segélyszervezet, a Buddhist Global Relief (BGR) bejelentette, hogy 50.000 dollárt fordít a gázai lakosok megsegítésére, élelmiszersegély formájában. A szervezetet a jól ismert, Amerikában élő théraváda szerzetes, Bhikku Bódhi alapította, és fő tevékenységeik közé tartozik élelmiszersegélyek eljuttatása a rászorulóknak, világszerte. 

Az izraeli hadsereg gázai katonai műveleteinek megkezdése óta, a területen élő 2,1 millió emberből eddig mintegy 1,7 millióan kényszerültek az otthonaik elhagyására. Az élelmiszer és a vízellátás is súlyosan korlátozott, a többi közüzemi ellátással együtt. Ez késztette az Egyesült Nemzetek szervezetét (ENSZ) arra, hogy sűrgős felhívást tegyen közzé. 

“A gázai emberek ki vannak téve annak a kockázatnak, hogy éhenhalnak, alig néhány kilométerre az élelmiszerszállító kamionoktól.” – ezt Cindy McCane, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) vezetője jelentette ki, majd hozzátette: “Képesek vagyunk kordában tartani az éhínséget, de csak akkor, ha elegendő ellátmányt tudunk szállítani, és megfelelő hozzáférést tudunk biztosítani minden rászorulónak, bárhol legyenek is.”

A legutóbbi élelmiszerszállítmányok csak mintegy nyolcezer rászorulóhoz jutottak el. Különösen a gyerekeket veszélyezteti az éhezés, és az ezzel összefüggő betegségek veszélye.

“Az alultápláltság és más betegségek miatti halálozás magas kockázatának kitett gyermekeknek sürgősen orvosi ellátásra, tiszta vízre, alapvető higiéniai szolgáltatásokra van szükségük, de a helyszíni körülmények nem teszik lehetővé, hogy biztonságosan elérjük a rászoruló gyermekeket és családjaikat.” – mondta Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója. “A vízellátás helyreállításához és növeléséhez szükséges anyagi eszközök egy része továbbra sem juthat be Gázába. A gyermekek és családjaik élete a tét. Minden perc számít.”

Bhikkhu Bódhi – kép – buddho.org

Bikkhu Bódhi Facebook oldalán a következőket hozta nyilvánosságra:

“A Buddhist Global Relief 50,000 dolláros sürgősségi adományt hagyott jóvá a gázai erőszak áldozatainak megsegítésére. A támogatás egyenlő arányban lett elosztva az Amerikai Világélelmezési Program (World Food Program-USA) és az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Ügynöksége (United Nations Relief and Works Agency for Palestinian Refugees – UNRWA) között. A Világélelmezési Program a BGR pénzéből élelmiszercsomagokat, búzalisztet, vitaminokkal dúsított kekszet, meleg ételeket és táplálékkiegészítőket biztosít a Gázai övezetben éslő, de lakóhelyüket elhagyni kényszerült terhes és szoptatós kismamáknak. Az UNRWA a felajánlott pénzeszközöket búzalisztből, és fogyasztásra kész élelmiszerekből álló segélycsomagok kiszállítására használja fel. Elkötelezett buddhistaként őszinte kívánságunk, hogy a harcoló felek tegyék le a fegyvert és dolgozzanak a béke megteremtéséért.”

A BGR korábba már nyújtott élelmiszrsegélyeket a rászorulóknak más országok mellett Kambodzsában, Indiában, Kamerunban, Mongóliában, Tanzániában és Sri Lankán. Az adományt bejelentő blogbejegyzésében David Braughton, a Buddhist Global Relief alelnöke azt írja:

“Az izraelieknek van egy közös pontjuk a Gázai övezetben élő palesztínokkal: mindketten súlyos pszichológiai traumát szenvedtek a halál, a pusztítás, borzalmas látvánay, valamint a szeretteik vagy az otthonaik, megélhetésük elvesztése miatt. Sokan már most is poszttraumás stressz zavarban, depresszióban, szorongásos és más mentális egészségügyi problémában szenvednek, amiből a gyógyulás évekbe, ha nem generációkba telik. 

A Buddha azt tanítja, hogy az együttérzés, akár csak a szenvedés, nem válogat az oldalak között. Pártatlanul terjeszti ki mindenkire az együttérzését, és arra ösztönöz minket, hogy kövessük a példáját. Ebben, és minden olyan esetben, amikor a gyűlölet, a sóvárgás és a káprázat irányítja az emberek reakcióit, híveit arra buzdítja, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy enyhítsék a fájdalmat, etessék az éhezőket, gondoskodjanak a betegekről és a sérültekről, függetlenül attól, kik is ők.”

 

Forrás – Buddhistdoor

Buddhist Global Relief

United Nation News

Facebook/Bhikkhu Bodhi

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó