Főoldal > Elhunyt Banglades legfőbb buddhista vezetője

Elhunyt Banglades legfőbb buddhista vezetője

Szanghanájaka Szuddhánanda Maháthéró, a nagyra becsült társadalmi aktivista és a Kamalapur Dharmarajika kolostor apátja 87 éves korában, betegségek szövődményeként távozott el egy dhakai kórházban. Holttestét a kolostor területén lévő remetelakjába szállították, ahol tanítványai és barátai végső búcsút vehetnek tőle. Földi maradványait ezt követően elhamvasztják.

Kedden a bangladesi miniszterelnök, Sheikh Hasina Wazed beszédében mély megindultságának adott hangot és kiemelte, hogy Szuddhánanda Maháthéró küldetése az erőszakmentesség és a béke terjesztése volt, és akinek a halála pótolhatatlan veszteséget jelent Banglades népe számára.

„Szuddhánanda Maháthéró a barátság és a harmónia kötelékébe vont mindenkit kasztra, foglalkozásra, vagy vallásra való tekintet nélkül. Általa a bangladesiekben megerősödött a testvériség érzése és ezt sosem fogjuk elfelejteni neki” mondta.

Az 1933-ban született apátot 2012-ben a második legmagasabb civil kitüntetéssel jutalmazták, mellyel elismerték társadalmi munkájának óriási jelentőségét. Például létrehozott számos segélyszervezetet a nélkülözésben élők számára, valamint kitartóan dolgozott azon, hogy harmonizálja a többségben lévő muszlim közösséget a kisebbségben lévő théraváda buddhista lakossággal.

Ars poeticáját ő maga így foglalta össze: „Boldoggá tesz, amikor másokat szolgálok. A buddhizmus szerint a szolgálat a legmagasabb rendű vallás.”

Buddhista szerzetesek ételt osztanak a rászoruló muszlim családoknak Ramadánkor

Forrás: Buddhist Door

Kapcsolódó

Hírek

Lótusz szútra konferencia a British Library-ben

Sikeresen lezárult a Lótusz szútra kéziratainak digitalizálását célul kitűző Nemzetközi Dunhuang Projekt (International Dunhuang Project – IDP). A vállalkozás keretében 2017-2022 között 800 kéziratváltozatot digitalizáltak

Hírek

Nepál nemet mondott a TikTok-ra

Legalábbis a szent helyek többségénél. Nepálban több buddhista szent hely is található. Fővárosa, Katmandu legnagyobb nevezetessége, a Baudhanáth sztúpa eddig is rengeteg látogatót fogadott. Ezek