Főoldal > Elhunyt Tina Turner

Elhunyt Tina Turner

Május 24-én svájci otthonában elhunyt Tina Turner, amerikai énekesnő, a “rock’n’roll királynője.” A legendás előadót 83 éves korában, hosszas betegség után, békében érte a halál. Tina Turner a japán nicsiren buddhizmus követője volt közel ötven éven keresztül. 

„Vele a világ egy zenei legendát és egy példaképet veszít el” – fogalmazott közleményében Turner publicistája, Bernard Doherty. 

Turner 1939. november 26-án született Anna Mae Bullock néven Tennessee államban. Fiatal lány kora óta énekelt a helyi baptista templom kórusában. Középiskolás korában látta először fellépni Ike Turnert és zenekarát a “Kings of Rhythm”-et egy St. Louis-i klubban. Egy későbbi koncert szünetében szinpadra lépett és elénekelte B.B. King „You Know I Love You” című dalát, amivel felkeltette Ike Turner figyelmét, aki ezután meghívta a zenekarába.

Nem sokkal ezután viharos romantikus kapcsolat alakult ki köztük. 1962-ben házasodtak össze, Tina ekkor vette fel a Turner nevet, amin máig mindenki ismeri. Tina Turner állítása szerint a férje a házasságuk alatt folyamatosan bántalmazta őt, emiatt 1968-ban öngyikosságot is megkísérelt. 1976-ban hagyta el Ike-ot, majd hosszas procedúra után 1978-ban mondták ki hivatalosan is a válásukat.Az énekesnő ezután szólókarrierbe kezdett és a ‘80-as évek meghatározó énekesnőjévé vált. 12 Grammy-díjat nyert, amiből hármat a “What’s Love Got to Do With It” című világsikerű 1985-ös albumával. Innét világturné világturnét követett, volt hogy 180.000 ember előtt adott koncertet Rio de Janeiró-ban. Híres volt a színpadi jelenlétéről, amiről Ralph J. Gleason popkritikus így nyilatkozott: „A mai showbizniszben talán Tina Turner a legszenzációsabb profi a színpadon. Úgy lép fel, mint egy hurrikán. Táncol, forog, rázkódik és énekel, és a hatás azonnali és teljes.”

 

kép- nytimes.com

 

A buddhizmussal 1973-ban, élete legnehezebb időszakában találkozott. Érdeklődése a XIII. századi japán szerzetes, Nicsiren által alapított iskola tanításai felé fordult. Ennek az irányzatnak a célja az volt, hogy a mahájána szelleméhez híven, széles tömegek számára adjon módszert a megszabadulás elérésére, hogy a megvalósítás ne csak egy szűk, szerzetesi közösség kiváltsága legyen. Nicsiren szerint a buddhizmus lényege a Lótusz szútrában teljességgel megtalálható, más forrásra nincs is szükség. Az iskola fő gyakorlata a Lótusz szútra címének japán nyelvű recitálása, ami a szútra ígéretének megfelelően, üdvhozó és önmagában elég gyakorlat.

Ez a mantra a NAM-MJÓ-HÓ-RENGE-KJÓ

 

 

A nicsiren iskola legnagyobb világi szervezete a Szóka Gakkai nemzetközi elterjedtségű, magyarországi egyesületük is van. Tina Turner is ennek  a szervezetnek volt a tagja. 

Egy 2020-as interjúban így nyilatkozott a gyakorlásáról: 

“Miután öngyilkosságot kíséreltem meg, néhányan azt javasolták, próbáljam meg a nam-mjóhó-renge-kjó recitálását, és ismerjem meg a buddhista tanításokat. Először nem érdekelt. De aztán továbbra is hallottam a buddhizmusról és úgy döntöttem utána nézek. Minél többet olvastam, annál világosabb lett, hogy van értelme számomra.”

Ahogy a buddhista tanításokkal kezdtem foglalkozni és egyre többet recitáltam ez arra késztetett, hogy felelőséget vállaljak a saját életemért, hogy a döntéseimet a bölcsességre, a bátorságra és az együttérzésre alapozzam. Nem sokkal az után, hogy elkezdetm a recitációs gyakorlatot, kezdtem belátni, hogy az életem megváltoztatásához szükséges erő már bennem van.” 

“Magabiztosabb és reménytelibb lettem, a szellemi gykorlatom által elért átalakulások segítettek abban, hogy boldogabbá és sikeresebbé váljak.” 

(A zenéről és a spiritualitásról:)

 

 

A nyolcvanas évek a magánéletében is megnyugvást hozott Turnernek. Ekkor ismerkedett össze Erwin Bach svájci zenei producerrel, akivel megtalálja az igazi szerelmet és akivel később, 2013-ban össze is házasodik. A házasság révén Turner svájci állampolgár is lett. 

2005-ben találkozott a Dalai Lámával, aki akkor épp Svájcban tett látogatást. Őszentségével való találkozás inspirálta a Beyond nevű zenekar megalapítására. A 2007-ben alakult Regula Curti-val és Dechen Shak-Dagsay-val közösen alapított, majd egyre bővülő formáció a világ számos spirituális zenei hagyományának feldolgozását tűzte ki célul, négy albumot készítettek. A zenekarban betöltött szerepéről így vallott egy 2014-es interjúban: 

“Valami nagyobb dolog részese vagyok, bárminél, amit eddig csináltam. Személy szerint nagyon büszke vagyok arra, hogy a részese lehetek. Ez a projekt remélhetőleg megtanítja az embereket arra, hogy megtalálják azt amivel születtek, hogy megtanulják használni azt, és hogy segítsenek a világnak. Ha kapcsolatba tudunk lépni ezzel a békés belső térrel, mint amikor felkapcsolunk egy lámpát, hogy világítson, akkor, azt gondolom, több lesz a béke a világban.” 

(A béke mantrát énekli a Beyond projekt tagjaként:)

 

 

A kétezer tízes évek Turner számára már a betegségek időszaka volt. 2014-ben kapott agyvérzést, majd bélrákot állapítottak meg nála 2016-ban. Egy évvel ezután veseátültetésre szorult, a donor férje, Erwin Bach, mentette meg az életét. 

 

Tina Turner a Rock and Roll Hírességek Carnokának (Rock&Roll Hall of Fame) tagja, tizenkétszeres Grammy-díjas, a Rolling Stone magazin 100 legnagyobb énekeseinek az egyike, több mint 200 millió lemezt adott el. 

kép – twitter

 

Forrás – Buddhistdoor

The Coversation

Youtube/TINA Turner Blog

Youtube/TINA Turner Blog (2.)

Youtube/KlassikAKzente

Kiemelt kép – tinaturnerblog.com

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Szamjak Mahádán fesztivál Buddha szobrokkal Nepálban

Március 14-én ünnepelték a nepáli buddhisták a Szamjak Mahádán ünnepet Lalitpurban, Nepál negyedik legnépesebb városában, amelyre különböző szentélyekből összesen mintegy 140 Buddha szobrot gyűjtöttek egybe.