Főoldal > “Fa és kígyó” – buddhista művészeti kiállítás a new yorki Metropolitanban

“Fa és kígyó” – buddhista művészeti kiállítás a new yorki Metropolitanban

Július 21-én nyílt meg New Yorkban, a Metroplitan Művészeti Múzeumban a “Fa és kígyó” című kiállítás, ami a korai indiai buddhista művészetet állítja a középpontba. 

A november közepéig látható kiállításon több mint 125 Indiából, az i.e. IV-II. századból származó műtárgyat állítanak ki. A tárlat az indiai figurális szobrászat buddhizmus előtti eredetét igyekszik feltárni.

Az eseményt a The Robert H. N. Ho Family Foundation Global és a Fred Eychaner Fund támogatja.


“Az ilyen alkalmak ráirányítják a figyelmet az erős indiai-amerikai kapcsolatokra.” – mondta az Egyesült Államok indiai nagykövete, Eric Garcetti, aki egyenesen Új-Delhiből érkezett a kiállítás megnyitójára. “Az amerikaiak világszerte egyre többet és többet tudnak meg Indiáról, történelméről, vallási múltjáról, arról, hogyan tehetnénk egységesebbé a világot. Ez a híd, amit építettünk, soha nem volt még ilyen erős. keljünk át ezen a hídon, nézzük meg Indiát itt New Yorkban, és fordítva.”

kép – tribuneindia.com

Garcetti részt vett a tárgyak különleges bemutatóján is, ahol csatlakozott hozzá többek között India amerikai nagykövete, Taranjit Singh Sandhu, a Reliance Alapítvány alapítója és elnöke, Nita M. Ambani, valamint India New York-i főkonzulja, Randhir Jaiswal. 

Ambani kijelentette: “Indiából, a Buddha földjéről jöttem és óriási megtiszteltetés számomra, hogy lehetőségem van támogatni a ‘Fa és kígyó’ kiállítást a Reliance Alapítvány és a Metropolitan együttműködésén keresztül. A kiállítással hatalmas büszkeséggel mutatjuk be a mélyen gyökerező kapcsolatot a buddhizmus és India között. A Buddha tanításai összefonódnak India erkölcsi világképével és továbbra is formálják a globális gondolkodást. Remélem, hogy a világ minden tájáról érkeznek majd emberek, és élvezik ezt az egyedülálló élményt.”

A New York Buddhist Vihára szerzetesei recitálnak a kiállítás megnyitón – kép – nytimes.com

A Metropolitan Művészeti Múzeum így jellemezte az eseményt:

“Ez a buddhista művészet kezdetének a története. Az ősi India vallási képét a Buddha tanításai alakították át, amelyek viszont az ő üzenetének kifejezésére szentelt művészetet inspirálták. Az ősi Indiában, a sztúpaként ismert legősibb óriási vallási építményeket fenséges képek díszítették. A sztúpa nem csak a Buddha ereklyéinek nyújtott otthont, de szimbolikus ábrázolásával és történetek vizuális elmesélésével is tisztelegtek előtte. Eredeti ereklyék és ereklyetartók állnak a kiállítás középpontjában, aminek a csúcspontja maga egy Buddha kép.”

Sztúpaábrázolás védelmező kígyóval – kép – metmuseum.com
Buddha ábrázolás – kép – metmuseum.com

A tárlat műtárgyai különböző anyagokból készültek. Vannak arany, ezüst, bronz, mészkő és hegyikristály szobrok is. Minden egyes műtárgy segít bemutatni azt a szerepet, amit India játszott a nemzetközi kereskedelmi útvonalak létrehozásában, ami viszont további rétegekkel gazdagítja a buddhista művészeti kánont. 

A kiállítás mellett indiai tisztségviselőknek bemutattak 105 ellopott műtárgyat is az Egyesült Államok képviselői és India New Yorki Konzulátusa által tartott hazaszállítási ünnepség keretében. 

Korai Buddha szimbólum, a Buddhapada, azaz a Buddha lábnyoma – kép – kép – metmuseum.com
Buddha ereklye – kép – metmuseum.com

Garcetti hozzátette, hogy az Indiából ellopott műkincsek visszaszállítása prioritást élvez Joe Biden amerikai elnök szemében. Az amerikai elnök ennek érdekében szorosan együttműködik a Metropolitan Művészeti Múzeummal. 

A Metropolitan 1870-ben nyílt meg, pénzügyi szakemberek, üzletemberek valamint XIX. századi művészek kezdeményezésére. Céljuk az volt, hogy olyan helyet hozzanak létre, ahol egyszerre élvezhetik a művészetet és tanulhatnak is belőle. A múzeum mára az emberiség ötezer évét felölelő gyűjteménynek ad otthont. 

 

Forrás – Buddhistdoor

Metropolitan Museum of Arts

YouTube/Nita Mukesh Ambani Cultural Center

YouTube/The Communique News

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó