Főoldal > Fegyveres rablás egy brooklyn-i templomban

Fegyveres rablás egy brooklyn-i templomban

Múlt vasárnap fegyveres betörést hajtottak végre ismeretlenek a new york-i Brooklynban lévő kambodzsai buddhista templomban. A Prospect Park South szomszédságában lévő Watt Samakki-Dhammikaram elleni támadás gyanúsítottjait keresi a rendőrség. A vasárnap délután történt eset megrázta az ott élő szerzeteseket, noha egyikük megpróbálta megvédeni magát és a templomot.

Az egyik szerztetes, Suthaea Kong szerint a betörők délután három körül törtek be a Rugby Road-on található templomukba, a hátsó bejáraton keresztül. A símaszkos támadók, akik legalább hárman voltak, több helyiséget átkutattak, papírokat és könyveket dobáltak szanaszét, értékek után kutatva. 

Suthea Kong szerzetes

Kong így írta le az érzéseit: “Megijedtem… ez volt az első ilyen eset számomra. Kés, kés, kés…; kést látok, és pisztoly…, pisztoly…” 

A 43 éves Channoeun Poun szerzetes is találkozott a támadókkal, és követelte a távozásukat. “Azt mondta: Menjetek ki! de azok odamentek hozzá, az egyiküknél kés volt.” – folytatta Kong szerzetes. “Háta mögé mutogattak a késsel és azt mondták, menjen vissza az ágyába és aludjon. Ne mozduljon.”

Kaylan Yoeun és Channoeun Poun, a másik két kirabolt szerzetes

A templomban tartózkodott Bum Sim, egy idősebb szerzetes is, aki úgy döntött, hogy visszavág. Felkapott egy polctartó konzolt, majd megfenyegette vele a tolvajokat, akik erre meghátráltak. 

“Megpróbáltam rájuk ijeszteni. Nem akartam megütni őket.” – mondta Sim. “Ha megijedünk, legyőznek. Nekünk kell őket megijeszteni és megvédeni a templomot. Meg akartam védeni magam. Nem akartam más embereket bántani.”

A gyanúsítottak összesen 360 dollár készpénzt, mobiltelefonokat és egyéb értéktárgyakat vittek el, köztük az adománydobozban gyűjtött felajánlásokat is. A szerzetesek ez utóbbi adományokból szokták fizetni a közüzemi számláikat.

A kifosztott adományos ládikó. A rablók láthatóan siettek.

A közösségük tagjai hátfőn meglátogatták a szerzeteseket, élelmet és jókívánságaikat ajánlották fel, de aggodalmukat is kifejezték a szerzetesek biztonságáért: “Nem vagyok jól! Úgy érzem, aggódom a templomom miatt” – mondta az egyikük.

A rablás okozta zaklatottság és döbbenet ellenére a szerzetesek megbocsátásukat fejezték ki az elkövetőkkel szemben: “Azt szeretném üzenni, hogy mi szeretettel és kedvességgel fordulunk minden ember felé, akár jót tesznek, akár rosszat. Azt szeretnénk, ha feladnának minden rossz dolgot az életükben” – mondta Kong. “Dolgoznotok kell. Megfelelő módszerekkel kell megkeresnetek a pénzeteket a mindennapi életben!”

A templom több mint 35 éve működik a közösségért és az incidens ellenére továbbra is szívesen látja az embereket. 

“Békében kell élnünk. Segítenünk kell másokat, és boldoggá kell tennünk őket, ez a mi utunk.” – ismételte Kong egy másik interjúban. “Azt kívánjuk, hogy gondolják meg magukat és ne tegyenek ilyet soha többé, ne tegyenek ilyesmit másokkal, mert másokat bántani nem jó dolog.” 

A rablásban egyik szerzetes sem sérült meg és az elkövetők még szabadlábon vannak. A rendőrség egyelőre nem gyűlöletbűncselekményként kezeli az ügyet.

 

Forrás – Buddhistdoor

New York Post

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook, Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó