Főoldal > FELHÍVÁS! Tanulni határok nélkül – a Migration Aid ukrán menekült gyerekek tanulását segítő programja

FELHÍVÁS! Tanulni határok nélkül – a Migration Aid ukrán menekült gyerekek tanulását segítő programja

A Learning Without Borders (LWB), azaz “tanulni határok nélkül” a Migration Aid ukrán menekült gyerekek tanulását, nappali ellátását segítő programja.

„Bár nem tudjuk visszaadni nekik a régi iskolájukat, a megszokott padjukat, a szeretett tanító nénit, a barátokat (bár módunkban állna!), de minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy ők a lehető legjobb helyen érezzék magukat. Szeretnénk nekik azt az érzést megadni, mintha egy valódi iskolába járnának (sok-sok extrával), ahol talán még barátok is akadnak idővel. Ehhez azonban szükség van rátok, önkéntesekre, és az adományaitokra”

„A termekbe olyan gyermekek érkeznek, akik két hónapja még nagy gondossággal pakolták be esténként az iskolatáskáikat.
Gyerekek, akik szeptemberben lépték át először egy iskola kapuját, táskájukban a rózsaszín pónis, vagy versenyautós tolltartójukkal, és februárban már büszkén olvasták fel otthon az első mondatokat. Gyerekek, akiknek voltak kedvenc tantárgyai, gyerekek, aki szünetekben a barátaikkal játszottak, vagy valamelyik közösségi oldalon lógtak. Kiskamaszok, akik zavartan nevetgéltek, amikor az a lány, vagy fiú, aki tetszett nekik, rájuk köszönt.

Gyerekek. Pont olyanok, mint minden gyermek a világon. Ugyanolyan érzésekkel, vágyakkal, örömökkel, nyitottsággal. A háború azonban tőlük elvette mindazt, ami a biztonságot jelentette számukra.
Mi most 80 ukrajnai gyermeknek igyekszünk kapaszkodót, támaszt nyújtani a Learning Without Borders by Migration Aid programunkon keresztül.”

A Migration Aid gyönyörű környezetet teremtett önkéntesekkel – köztük ukrán művészekkel -, 7-16 éves gyerekek számára,
akiket 6 db 18 fős tanterem, 2 sportterem, kreatív/művészeti terem vár.

„A gyerekek délelőtt részben online tanulnak az ukrán oktatási rendszerbe “bekötve”, részben pedig menekültként az országban tartózkodó tanárok segítik őket. A délutáni órákban magyar önkéntes pedagógusok, terapeuták és más segítő szakemberek tartanak foglalkozásokat nekik.”

 

Kapcsolódó

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a