Főoldal > Ferenc pápa thaiföldi buddhista szerzetesekkel találkozott

Ferenc pápa thaiföldi buddhista szerzetesekkel találkozott

Ferenc pápa június 17-én a Vatikánban egy thaiföldi delegációval találkozott. A küldöttség 33 théraváda és mahájána szerzetesből illetve 60 világi követőből állt. 

“Egy olyan korszakban, amikor az emberiség családja és a bolygó sokrétű fenyegetéssekkel néz szembe, egyre nagyobb szükség van a vallásközi párbeszédre és az együttműködésre az együttérzés és a barátságosság ápolása érdekében, minden ember, de különösen a szegények és a peremre szorultak iránt.” – mondta Ferenc pápa.

A thai küldöttség egy konferencián vett részt, ami “A buddhisták és keresztények közötti barátság a párbeszéd kulturájáért” címet viselte és amit a Pápai Városi Egyetemen tartottak. 

Kép – Catholic News Agency

A pápai találkozás külön apropója volt egy évforduló. Pont ötven éve, 1972 június 5-én látogatott VI. Pál pápa Thaiföldre és találkozott a tiszteletreméltó Szomdet Phra Vannarat-tal, Thaiföld 17. legfőbb pátriárkájával. Ferenc pápa együttértőleg felidézte VI. Pál gondolatait miszerint “Mélyen tiszteljük azokat a szellemi, erkölcsi és társadalmi, kulturális értékeket amelyeket az Önök értékes hagyományai adtak.”

Az elmúlt időben a katolikus egyház és a buddhisták között folyamatosan fejlődött a kapcsolat. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy “Jól ismerjük azokat az értékeket amelyeknek Önök a letéteményesei, és osztozunk azon törekvésükben, hogy megőrizzék és ápolják azokat. Reméljük, hogy az Önök által képviselt hagyományok és a katolikus egyház között egyre komolyabb baráti párbeszéd és szoros együttműködés fog kialakulni.”

Felidézte korábbi, 2019-es apostoli látogatását Thaiföldön, és “azt a csodálatos fogadtatást és vendégszeretetet amiben részesült.”

Kép – catholicphilly.com

A vallások baráti kapcsolatát különösen fontosnak tartja a pápa napjainkban, amikor “Szomorúan hallhatjuk mindenfelől a megsebzett emberiség és a megtört Föld kiáltásait.”

“A Buddha és Jézus egyaránt megértették, hogy az egoizmust kell legyőzni mert az szüli a konfliktusokat és az erőszakot.”

“A Dhammapada így foglalja össze a Buddha tanításait: ‘Elkerülni minden rosszat, de a jót tenni szüntelen, s megtisztítani az elmét, ez a Buddhák örök tana’. (Dhp. 183.) Jézus azt mondta tanítványainak: ‘Új parancsolatot adok nektek, hogy szeressétek egymást: ahogyan én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást! (János 13,34)” 

Ferenc pápa így folytatta a vendégeihez intézett beszédét: „A mi közös feladatunk ma az, hogy híveinket annak az igazságnak a legvilágosabb felismeréséhez elvezessük: hogy mindannyian testvérek vagyunk”

Ennek szellemében a pápa azzal zárta a beszédét, hogy: “Bátorítom az Önök erőfeszítéseit, hogy elmélyítsék és kiszélesítsék a párbeszédet és az együttműködést a katolikus egyházzal.”

 

Forrás – Vatikan News

Catholkic News Agency

Buddhist Door

CDMCS/Youtube

A Dhammapada idézet Fórizs László fordítása

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi