Főoldal > Francia Street Art bhutáni templomokban

Francia Street Art bhutáni templomokban

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin

Egy francia művész, akit Invader néven ismernek, 11 színes mozaikot helyezett el Bhután utcáin, közterein és templomaiban. Bár sokan örültek ennek (köztük a szerzetesek), voltak, akik szerint ezzel elcsúfítja a történelmi épületeket.

Invader a korai számítógépes játékok látványvilágát reprodukálja mozaikokból, és a nevét is az egyik első videojátéktól, az 1978-ban megjelent Space Invaderstől kölcsönözte. Mint sok más utcaművésznek, neki is célja, hogy a műalkotásokat kihozza a galériák mesterséges közegéből az utcára, az emberek közé. Ezzel a művészetet beemeli a mindennapokba, eltörli a mesterséges határt élet és művészet között.

Invadernek több, mint 33 országban vannak installációi, melyek száma már több ezerre rúg.

Egészen extrém helyeken is találkozhatunk a keze nyomával: a Mexikói öböl mélyén, vagy a Nemzetközi Űrállomáson.

Mindegyik alkotás kihelyezésekor gondosan dokumentál mindent, az adatokat pedig egy remek, online is elérhető adatbázisba gyűjti.

Invader mozaikja az Óratorony téren, Thimphuban.

Invader mozaikja az Óratorony téren, Thimphuban.

 

A bhutáni akció ötlete egy barátjától jött, aki tibeti buddhizmust gyakorol –mondja egy interjúban. Ez a barátja mesélt neki Bhutánról, amit csodálatos helynek festett le. A művészt annyira lenyűgözte a beszámoló, hogy elhatározta, ő is ellátogat oda. Ajándék gyanánt 11 mozaikot készített, melyek témája a buddhista és a bhutáni kultúra.

Amikor a Királyságba érkezett, fogalma sem volt róla, hogyan fogadják majd az ajándékot. Szerencsére mindenki rendkívül érdeklődő és kedves volt. A Chagri kolostorban, Bhután legrégebbi kolostorában járva megkérdezte a szerzeteseket, hogy kitehet-e egyet a mozaikok közül valahol. Invader egy lépcsőre, vagy valami félreeső helyre gondolt, de a szerzetesek azt mondták, nagyon megtisztelő lenne, ha a templom belsejében állítaná ki a műalkotást, melyet ők választhattak ki. Az akcióról rövid videóban adott hírt az Instagramon.

Invader mandalája a Chagri kolostorban

Invader mandalája a Chagri kolostorban

 

Invader arról számolt be, hogy a bhutániak körében csak pozitív fogadtatásban részesült a művészete. Egy amerikai turista azonban dühös kampányt indított Bhutánban és a közösségi médiában a mozaikok eltüntetése érdekében.

A kampány annyira sikeres volt, hogy azóta szinte az összes installációt eltávolították a hatóságok, akik azóta vizsgálják a történteket.

A vele készült interjúban a művész megköszöni a bhutáni embereknek az együttérző üzeneteket, és elmeséli, hogy azóta egy magasrangú bhutáni láma meghívta a kolostorába, hogy készítsen oda egy mozaikot, ezzel békét üzenve mindenkinek.

Invader másik mandalája Paroba.

Invader egy másik mandalája Paroban.

 

Történt már ehhez hasonló az utcaművésszel: 2014-ben Hong Kongban távolították el a hatóságok az összes installációját. A helyi közösség itt is elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a nagyszerű műtárgyak eltávolításra kerültek.


A képek és a cikk forrása: Arrow; Lion’s RoarKuenselInstagram; Invader honlapja
Készítette: Harlam Bálint

Kapcsolódó

Műsorajánló

Ácsán Dzsajaszáró – Csendes áramlat 4. rész

Hallgatóink már jól ismerhetik a rádióból Ácsán Dzsajaszárót, a tiszteletreméltó Ácsán Cshá mester átadási vonalának egyik kiemelkedő mesterét. Csendes áramlat című tanítóbeszéd sorozatának 4. része