Főoldal > Hogyan segít a buddhizmus a pókerben?

Hogyan segít a buddhizmus a pókerben?

Egy kanadai, buddhista pókerjátékost a „kisemberek hőseként” emlegetnek manapság, miután megfogadta, hogy több mint félmillió dolláros nyereményét, melyet egy nagy tétes pókerbajnokságon nyert a Bahamákon, eladományozza. Scott Wellenbach, aki harmadik lett a PokerStars Caribbean Adventure Main Event versenyen a Bahamákon 671 240 dollárt nyert.

„Buddhista gyakorlóként sokat meditálunk – és ez ingyen van” – mondta el a BBC-nek a 67 éves férfi, aki elmondása szerint „nagy nehézséggel” egyensúlyoz buddhizmusa és a szerencsejáték adrenalinfröccsei között, és vallásának köszönheti a nyereményét.

„Amikor meditációt gyakorlunk, és kifejlesztjük magunkban a tudatos jelenlétet és éberséget, barátságot kötünk önmagunkkal – nyilatkozta korábban a PokerNews.com oldalnak. – Jobban hozzászokunk a sok gondolathoz és érzelemhez, amelyek az agyunkban cikáznak, és gyakran átveszik felettünk az irányítást. Ahogy megismerjük, mi történik bennünk, talán kevesebb hatalmuk lesz rajtunk ezeknek a gondolatoknak és érzelmeknek, így tisztábban látjuk azt is, mi történik a pókerasztalnál, mi történik velünk, és remélhetőleg megfelelően cselekszünk.” Azt mondja, néha nehéz megfejteni, mi a helyes cselekedet.

Fotó forrása: Lion’s Roar

„A helyes cselekedet szerintem szerető kedvességen alapul, ami mindig kihívást jelent a pókerasztalnál – magyarázza. – Hogyan lehetsz kedves, miközben nyerni igyekszel?” Wellenbach úgy racionalizálja, hogy másokból keres pénzt, hogy jótékony célra adja. „A pénz jelentős része olyan emberektől származik, akik túl függők, túl részegek, túl tanulatlanok vagy túl mazochisták, hogy jól játsszanak – mondja. – Mindannyiunkban megvannak ezek a tulajdonságok, de néhányunknak sikerül megfékezni bizonyos mértékig a függőségünket, hogy jobban játsszunk. Feszült dolog ilyen körülmények közt nyerni. Azt hiszem, úgy racionalizálom a függőségemet, hogy eladományozom a nyereményt.”
Korábban már adományozott az Oxfamnak, a Doctors Without Borders-nek és számos buddhista jótékonysági szervezetnek, köztük olyannak is, amelyet szerzetesnők alapítottak.

Arra vonatkozóan, hogy legutóbbi nyereményét hogyan használja majd fel, Wellenbach azt mondta a PokerNews.comnak: „Remélem, hogy sikerül bölcsen dönteni, és a pénz jó célra megy majd, emberek, vagy… állatok, vagy bármilyen… érző lény számára, akiknek életét valahogy könnyebbé teszi majd. Meglátjuk, hova kerül.”

Amikor nem pókerezik, Wellenbach szanszkrit és tibeti buddhista szövegek fordítójaként dolgozik egy egyházi nonprofit cégnél.

A videó megtekinthető itt!

Írta: Barnini Chakraborty

Fordította: Tari Zsuzsanna

Forrás: foxnews.com

Fotó: cbc.ca

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi