Főoldal > Hszing Jün mester búcsúztatása

Hszing Jün mester búcsúztatása

Több tízezer gyászoló gyűlt össze a február 13-án Tajvan déli, tengerparti városában, Kaohsziungban a tiszteletreméltó Hszing Jün mester temetésére. A mester a Lincsi csan iskola 48. pátriárkája, valamint a Fo Guang Shan buddhista rend és a Buddha Fénye Nemzetközi Szövetség (Buddha’s Light International Association) alapító atyája, a humanista buddhizmus vezéralakja. Hszing Jün február 5-én 97 éves korában hunyt el.

A tiszteletreméltó Hszing Jün mester – kép – Fo Guang Shan Facebook

 

A tiszteletreméltó Hszing Jün 1927. augusztusában született Csiangszu tartományban, Kínában. 12 éves korában a Nanking város Csihszia kolostorban lett novícius, és 15 éves korában kapta meg a teljes szerzetesi avatást. 1947-ben végzett a Csiaoshan Buddhista Akadémián. 1949-ben, 22 éves korában a tiszteletreméltó Hszing Jün Tajvanra költözött, ahol 1967-ben megalapította a délnyugat-tajvani Kaohsziungban a Fo Guang Shan-t, négy fő célkitűzéssel: a Dharma terjesztése; a tehetségek támogatása az oktatáson keresztül; a társadalom hasznára lenni a jótékonyságon keresztül; és az emberi elmék megtisztítása a szellemi tanulmányokon és gyakorlatokon keresztül.

A temetési szertartáson részt vett a Kínai Köztársaság, azaz Tajvan elnöke, Caj Jing-ven asszony, a kormányfő, Cseng Csien-jen, valamint a belügyminiszter a polgármester és több politikai párt vezetője is. 

Miközben a néhai mester kívánságának megfelelően egyszerű, szerzeteshez méltó szertartást tartottak, gyászolók tömegei gyűltek össze az alkalomra. Az összegyűlt gyászolók, akik azért jöttek el, hogy leróják tiszteletüket a tiszteletreméltó Hszing Jün előtt, a Fo Guang Shan “felhőház épülete” előtt felállított óriás képernyőkön keresztül követték az eseményeket.

A gyászolók – taiwan news.com.tw

A Fo Guang Shan kolostor szerzetesei körmenetet vezettek, a tiszteletreméltó mester hamvaival körbesétálták a kolostort, fogadták a sok hívő meghajlással vagy leborulással kifejezett tiszteletét.

A gyászszertartás keretében Caj elnökasszony poszthumusz elnöki kitüntetést adományozott Hszing Jünnek “Tajvan államiságához, társadalmához és vallási életéhez való messzemenő hozzájárulása” elismeréseként. Méltatta a mester munkásságát a buddhista tanítások világszerte történő terjesztésében, a 300 kolostor valamint öt egyetem alapításában betöltött szerepét.   

Caj elnökasszony és a poszthumusz elismerés – taiwan news.com.tw

Kaohsziung polgármestere, Csen csi-maj, díszpolgári kitüntetést adományozásával tisztelgett a tiszteletreméltó Hszing Jün előtt.

Miután a több tízezer résztvevő, szerzetes és világi hívő közösen körbejárták a kolostor területét, a tiszteletreméltó földi maradványait egy virágokkal díszített oltáron helyezték el egy nagy Sákjamuni Buddha kép előtt. A rangidős szerzetesek itt hármas csoportokban füstölő felajánlást mutattak be tiszteletük jeléül.

A mester sztúpa alakú koporsója – taiwan news.com.tw

A kolostor apátja, Hszin Bau búcsúbeszéde után a hamvasztás pontosan 14:22-kor kezdődött. A tiszteletreméltó hamvait ezután a Fo Guang Shan kolostor Hosszú Élet Kertjében temették el. 

 

A tiszteletreméltó Hszing Jün Tajvanon a buddhizmus „Négy Mennyei Királyának” egyikeként ismert.

A továbbiak: Cseng Jen mester, a Buddhista Cu Csi Alapítvány alapítója; Sheng Jen mester, a Dharma Drum Mountain alapítója; és Vei Csue mester, a Csung Tai Shan alapítója. Ez a négy globális buddhista rend a „Négy Nagy Hegy” néven ismert és a világ legbefolyásosabb kínai buddhista szervezeteivé nőték ki magukat.

 

Forrás – Buddhistdoor

Youtube/TaiwanPlus News

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi