Főoldal > Imák a békéért

Imák a békéért

Imák a békéért

Vallási vezetők és közösségek válasza az Ukrajnában kialakult humanitárius krízisre.

Mint ismeretes február 24-én hajnalban több hónapos előkészület és félrevezető diplomáciai manőver után bekövetkezett az amire igazán senki se számított, de amitől mélyen mindenki tartott. Oroszország hadereje megkezdte Ukrajna megszállását az elnök, Vlagyimir Putyin parancsára. Kezdetben az orosz hadipropaganda ígérte, hogy csak katonai célpontokat támadnak, de mára nyilvánvaló, hogy civil áldozatok is vannak, és humanitárius krízissel kell szembenéznünk. A hírekre vallási, szellemi vezetők is válaszoltak.

A XVII. Karmapa – facebook.com

Őszentsége a XVII. Gyalva Karmapa Facebook oldalán tett közzé bejegyzést a támadás napjának délutánján:

“Amikor Indiában jártam rendszeresen érkeztek hozzám látogatók Ukrajnából. Különösen lenyűgözött a békeszeretetük. Buzgón kutatták, miként nyugtathatják le az elméjüket és hogyan élhetnének együttérzéssel, békességben anélkül, hogy másoknak ártanának. Barátaimnak tekintem ezeket az embereket.

Nagyon elszomorítottak és megdöbbentettek amikor ma  hallottam a híreket az ukrajnai konfliktusról. Elképesztőek azok a nehézségek és az a szenvedés amivel Ukrajna népe most szembe nézni kényszerül. Minden gondolatom és minden imám velük van most.

Mindenkit arra kérek, hogy csatlakozzon hozzám és imádkozzon a konfliktusba keveredettekért és azért, hogy gyorsan oldódjon meg ez a szörnyű helyzet és álljon helyre a béke és a harmónia.” 

Ferenc pápa a bevonulás előtt egy nappal szerdán, szokásos heti audenciája végén adott hangot aggodalmának. Felhívta az eszkalálódott konfliktusban érintett feleket, hogy párbeszéd és a diplomácia útját válasszák a háborús konfliktus helyett. 

Ferenc pápa – iuvmpress.news

A katolikus vezető bevallotta, hogy “szívből aggódik az Ukrán helyzet romlása miatt”, valamint, hogy „ismét mindannyiunk békéjét veszélyeztetik a pártérdekek”.

“Szeretném megkérni a politikai felelősséget viselőket, hogy végezzenek komoly lelkiismeret vizsgálatot Isten előtt – azelőtt az Isten előtt, aki a béke Istene nem a háborúé, aki mindenkinek atyja nem csak egyeseké, és aki azt akarja, hogy testvérek legyünk, ne ellenségek. Imádkozom minden érintett félért, hogy tartózkodjanak minden a népekre szenvedést hozó cselekedettől, ami destabilizálja a népek közötti együttélést és lejáratja a nemzetközi jogot.”

Egy nap múlva, már a fegyveres konfliktus hírére reagálva a Vatikán államtitkára, Pietro Parolin bíboros egy videónyilatkozatot tett közzé, amelyben aggodalmának adott hangot: “Valósággá váltak a tragikus forgatókönyvek, amelyektől mindenki félt.” – mondta és bölcsességre szólított fel, mint a “háború örületének és borzalmainak ellenszerére. Még mindig van idő a jószándékra, még mindig van helye a tárgyalásoknak.”



“Még mindig van helye a bölcsességnek, ami megakadályozhatja a pártok és érdekek túlsúlyát, ami megvédheti mindenki jogos törekvéseit, és ami megkímélheti a világot az őrülettől, a háború ostobaságától és borzalmaitól. Hívőkként nem veszítjük el a reményt, hogy megcsillan az értelem azok körében akik a világ sorsát a kezükben tartják.” – nyilatkozta Parolin bíboros.

Joan Halifax rósi, amerikai zen mester és polgárjogi aktivista, az új-mexikói Upája Zen Központ apátja és vezető tanítója a közösségi médiában fejezte ki megdöbbenését:

Joan Halifax – upaya.org

Hajnali kettőkor ébredtem a háború rémálmából a háború rémálmába…; Nagyon megrázott ami Ukrajnában és a hazánkban történik, és persze még ennél is több…; a Paradicsomban élés nem véd meg attól a rettegéstől amit a csontjaimban érzek; Lecsukom a számítógépem… meditálok, megpróbálom összeszedni magam.” – írja. 

A vadzsrajána tanító, az indiai Himácsal Pradesben lévő Dongju Gacal Ling Apácaközpont alapítója Dzsecünma Tenzin Palmo is üzenetet tett közzé a szenvedéstől való megszabadulásról: 

Tenzin Palmo – budhistdoor.net

“Az emberek szenvedése tényleg minden képzeletet felülmúl! Azonban a szenvedésből erő is keletkezhet. Nagyon remélem hogy az emberek a velük született jóságukra támaszkodnak, remélem, hogy képesek lesznek segíteni egymásnak és szolidárisak tudnak lenni egymással ebben az igen nehéz helyzetben.  Mindenkinek vigyáznia kell a másikra és segíteni a másikat, mert ha nem, akkor ki fog segíteni? És most valóban elérkezett az idő, hogy megmutassuk a belső erőnket, nem csak egy vallás vagy egy népcsoport tagjaként, hanem az emberiség egységének képviselőjeként. A szenvedőknek szükségük van egymás segítségére és gondoskodására, hogy erősek maradjanak. Erről szól az egész: összetartás és egymás segítése ezekben a nehéz időkben.”

Az észak-indiai Ladakhból a közismert szellemi vezető és társadalmilag elkötelezett buddhista, a tiszteletreméltó Bhikkhu Szanghaszéna, a Mahábódhi Nemzetközi Meditációs Központ alapítója is nyilatkozott:

Szanghaszéna Bhikkhu – mahabodhi-ladakh.org

“Kedves békeszerető emberek!

A Himalája havas hegytetőiről küldjük a béke legmelegebb üdvözletét. 

Nagyon szomorú és sajnálatos, hogy az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktushelyzet egyre fokozódik; és nagyon úgy tűnik, hogy a háború elkezdődött. 

A világ azon vezetői, akik mélyen benne vannak ebben a konfliktusban,úgy tűnik, erősen ragaszkodnak az egójukhoz. 

Még meglepőbb és megdöbbentőbb az ENSZ reakciójának hiánya. Meggyőződésem, hogy az ENSZ-t azért hozták létre, hogy beavatkozzon, hogy közvetítsen és hogy segítsen megtalálni annak a módját, hogy közbelépjen ha ilyen helyzet a világ bármely pontján előfordul, hogy megakadályozza a nemzetek közötti háborúkat. Nagyon szerencsétlen dolog és komoly aggodalomra ad okot, hogy úgy tűnik az ENSZ elmulasztotta teljesíteni fő feladatát.

Amikor hasonló háborús helyzet alakult ki a kínai-indiai határon, az ENSZ ugyancsak hallgatott, nem tett semmit! Az ENSZ tanács tagjainak össze kell hívniuk egy rendkívüli ülést és felül kell vizsgálniuk az EGYESÜLT NEMZETEK fő célkitűzéseit. 

Fájdalom, az emberiség nem tanult az első és a második világháború borzalmaiból. 

Mit tehetünk mi, egyszerű emberek? Csak odaadó imáinkat ajánlhatjuk fel. Kérjük imádkozzanak az ukrán-orosz konfliktus mihamarabbi békés megoldásáért.”

Esin Tanaka a legnagyobb japán buddhista iskola a Nicsiren Sú vezető adminisztrátora hivatalos nyilatkozatban közölte irányzata álláspontját: 

Nicsiren Sú állásfoglalásBuddhistdoor.net

 

“A Nicsiren Sú, mint buddhista vallási szervezet, határozottan elítéli az ukrajnai orosz inváziót. Már halottakról is beszámolt a média és segítség híján csak aggódni tudunk amiatt, hogy a helyzet mély válságba torkollhat. Soha sem szabad megengedni azt, hogy a háborút politikai problémák megoldására használják. 

A Buddha és a Lótusz szútra tanítását követjük és fenntartjuk alapítónk, Nicsiren Sónin szellemi tanításait, azaz hogy tisztelettel hajoljunk meg minden előtt ami él és hogy törekedjünk a béke terjesztésére világszerte. Minden háborús cselekményt határozottan ellenzünk, és követeljük az invázió leállítását és békés párbeszéddel való lezárását. Imádkozunk az örök békéért a világban!

Namu mjóhó renge kjó

Tiszteletreméltó Esin Tanaka, a Nicsiren Sú vezető adminisztrátora,

  1. február 25.”

Cultrim Allion Láma, a kolorádói Tára Mandala elvonuló központ alapítója videójában a gyakorlás fontosságára hívja fel a figyelmet. Az invázióra válaszul a Tára emanáció mantrájával szeretné megállítani a háborút: “Felhívás gyakorlásra! Azonnal Tára-kampányt indítunk válaszul az ukrajnai orosz invázióra!”

A Vallások a békéért (Religions for Peace) szervezet ami a világ vallásainak képviselőiből álló koalíciós szervezet szintén nyilatkozatot adott ki: 

“A baháʼí, buddhista, keresztény, hindu, őshonos szellemhitet, muszlim, dzsainista, zsidó, szikh és zoroasztriánus hiteket képviselő hitvalló vezetőkként adunk hangot annak a meggyőződésünknek, hogy:

Dicsérjük és hálát adunk a józan ész hangajaiért amelyek a párbeszéd folytatását és az erőszak teljes elutasítását képviselik. Nem létezik olyan megoldás ami garantálná a békét a párbeszéd útján kívül. 

Teljes mértékben és tiszta szívvel elutasítjuk egy új háború lehetőségét Európában. 

Hangsúlyozzuk, hogy a békéért és Ukrajna határainak demilitarizálásáért való kiállás egyben ima is az igazságért. A béke választás kérdése és ebben meg kell egyeznie minden olyan erőnek amely részt vesz ebben a geopolitikai kontextusban.  

Állítjuk, hogy noha az emberi konfliktusok talán elkerülhetetlenek ebben a világban, a háború és az erőszak nagyon is elkerülhető. 

Képviseljétek, hogy nincs igazi béke amíg nem lel mindenki békére!

Elérkezett az idő, hogy minden vezető elszámoltatható legyen a békéért.”

Ukrajna egy 41 millió lakosú etnikailag és vallásilag sokszínű nemzet. 2018-as adatok szerint a lakosság 71.7 %-a vallotta magát kereszténynek, 67,3% ortodox. Az iszlámot 2,5% képviseli, míg 0,4% zsidó vallású. A buddhizmus, a hinduizmus és a természetvallások ennél kisebb arányban vannak jelen. Ennek ellenére a buddhizmus már a XIX. század óta jelen van Ukrajnában. A Vietnámból és Koreából később érkezett bevándorlók 0,1%-ra emelték napjainkra a buddhisták arányát. 

 

Forrás: A Gyalva Karmapa Facebook oldala

Buddhistdoor

EWTN Vatican Youtube

Joan Halifax Facebook

Jetsunma Tenzin Palmo Facebook

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi