Főoldal > Jack Kornfield: Amikor meditálsz

Jack Kornfield: Amikor meditálsz

 

„Amikor felismerjük a ’minden változik’ örök igazságát és lelki békére lelünk benne, a Nirvánában találjuk magunkat.”

Suzuki Roshi

 

A meditációs gyakorlatok olyan tréningek, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy egyre növekvő együttérzéssel és nyugalommal csendesítsük le, összpontosítsuk és figyeljük meg a tudatunkat. A tudatunk megfigyelése először megvilágítja gondolataink, észleléseink, reakcióink és érzéseink folytonosan változó, őrült majomként viselkedő áramlását. Felismerhetjük, mennyire könnyen ragadnak el minket a vágyaink, előítéleteink, kondicionáltságunk és ösztöneink. Tisztán és kedvesen, tudatos szeretetteli éberséggel vizsgálva a tudatunkat elkezdünk hátrébb lépni és megszabadulni az események és tudati folyamatok állandó áramlása feletti ítélkezéstől és az azokra adott berögzült reakcióktól.

 

Ahogy a tudatosság megszilárdul és figyelmessé válik, egyre nyilvánvalóbb lesz a fizikai és tudati jelenségek folytonos változása. Minden, amit tudunk, látunk, hallunk, érzünk, gondolunk, szagolunk és ízlelünk – percről percre változik. Belső állapotaink, kapcsolataink, körülményeink, mind egy állandóan változó folyamat részei. Ahogy egyre teljesebben érezzük ezt a folytonos áramlást, a ragaszkodás egyre kevésbé lesz kívánatos. A nézetek és vélemények mulandósága elkerülhetetlen. Dicsőség és szégyen, nyereség és veszteség, öröm és fájdalom, mindegyik a maga idejében jelenik meg. Ragaszkodni a változó dolgokhoz olyan, mint amikor a kötél kidörzsöli a kezünket, a ragaszkodás válik a szenvedés okozójává.

 

Szeretetteli éberséggel a tudatunkban és a testünkben lezajló minden eseményt egymással összekötött, magától működő folyamatnak láthatunk, felismerve, hogy nincsen mögöttük egy állandó, elkülönült én. Ez megnyitja a bensőnket a megkönnyebbülésre. Nem kell elutasítanunk a tapasztalást. Együttérző és gondoskodó szívvel mindent meg tudunk érinteni ebben a mulandó világban. Az éber tudatosság látja az élet folyamatának rendjét, ahogyan a Karma vagy az ok-okozat törvényét követi, ahogyan a tudat és az anyag a maga rendje szerint minden percben újra és újra kibomlik, felmerül és elenyészik.

 

Határtalanul felszabadító így, kiterjedt szeretetteli kedvességgel szemlélni az életet. Ahelyett, hogy reakcióink és félelmeink, vágyaink és akaratunk rabjai lennénk, a tudatunk kiterjedté, tisztává és ragyogóvá válik. Az állandóság és a kontroll illúziója köt minket a kettősség világához és választ el minket egymástól és a természet igaz áramlásától. A jelenségek álomszerű, folytonosan változó természetének mély felismerése elvágja bennünk a vágyat, hogy bármilyen tapasztaláshoz a mulandó boldogság forrásaként ragaszkodjunk. A megszabadulás ebből a szeretetteli nem-ragaszkodásból, a tudatos szeretetteli éberségből fakad. Ez a szenvedéstől való megszabadulás kapuja. Békesség.

*Ez a cikk a ’Meditáció, Szabadság és az Én Igaz Üressége’ című cikk legújabb, átdolgozott verziója, ami eredetileg Jack Az Élő Dharma című könyvének részeként jelent meg. Mind az eredeti, mind a frissített verzió elérhető marad annak bemutatására, hogy Jack tanításai hogyan fejlődtek és értek be az évek során.

 

2023 január 3.

Forrás: jackkornfield.com

Fordította: Rácz-Kiss Andrea

Kapcsolódó