Főoldal > Japán bankok digitális pénznemet indítanának, hogy megszabaduljanak a készpénztől

Japán bankok digitális pénznemet indítanának, hogy megszabaduljanak a készpénztől

A Japán Központi Bank beállt egy olyan kezdeményezés mögé, ami a blockchain alapjaira helyezné a jellemzően készpénzt használó gazdaságot.

 A J-Coinnak hívott fizetőeszköz koncepciója jelenleg is kidolgozás alatt áll. Egy japán bankcsoport a 2020-as tokiói olimpia idejére akarja időzíteni az indulást, ezzel is elősegítve a pénzügyi rendszer fejlődését.

Jelenleg a pénzügyi tranzakciók 70%-a készpénzben folyik Japánban, mely jóval magasabb érték, mint hasonló fejlett országokban, ahol egy ideje csökken a készpénzfüggőség. Ha ilyen mértékben használ egy társadalom fizikai valutát, az jelentős költséggel is jár, melyek a tranzakciós és kezelési költségekben, vagy akár abban jelentkeznek, hogy ide-oda kell szállítani ezt a rengeteg pénzt. A szabályokat is könnyebb megkerülni készpénzzel, ami a fő indok az indiai kormány azon vállalása mögött is, hogy minél hamarabb digitálissá váljon a fizetőeszközük.

Az az elképzelés, hogy a J-Coin a Jennel együtt szolgálna fizetőeszköz gyanánt, és azonos értéken váltanák őket, díjmentesen. Ha ez megvalósul, a bankok jobban belelátnának abba, hogy az emberek hogyan, mire használják a pénzüket (és könnyebb lenne őket lenyomozni).

Azt azonban még nem lehet tudni, hogy a bankok konzorciuma elfogadja-e a javaslatot. Jelenleg az egyik nagy pénzintézet, a Mitsubishi UFJ Financial Group egy “MUFG Coin” névre keresztelt pénzzel kisérletezik, ami szintén a blockchain technológiájára épül. A Financial Times értesülései szerint a pénzügyi cég mintegy 1600 dolgozója használja a digitális valutát munkahelyi kiadásainak kiegyenlítésére. Vannak híresztelések arról, hogy a MUFG Coin beáll a J-Coin kezdeményezés mögé, de egyelőre nincs ilyen elhatározás.

Ha így lesz, egy olyan, világméretű folyamatba kapcsolódna bele, melyben kormányok tesztelik a blockchain technológiát, mint teljes értékű, hivatalos pénznemet.

 

 

Forrás: Technology Review
Kép: Andre Benz/ Unsplash
Készítette: Harlam Bálint

 

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi