Főoldal > Japán szerzetesek tiltakozása Tibet kínai elnyomása ellen

Japán szerzetesek tiltakozása Tibet kínai elnyomása ellen

A japán zen buddhizmus szótó iskoláját képviselő, kilenc szerzetesből álló  delegáció aggodalmát fejezte ki a tibeti emberi jogi helyzet súlyosbodása miatt. A Dzsórindzsi templomból érkezett a tiszteletereméltó Hajasi Súei szerzetes vezette küldöttség látogatást tett Őszentsége a Dalai Láma tokiói összekötő irodájában és egy hét pontból álló nyilatkozatot adtak át a Dr. Árja Cevang Gyalpó tibeti képviselőnek.

A három nagy prefektúrából és kilenc templomból érkezett küldöttség a közös nyilatkozatban felszólította Kínát, hogy hagyjon fel a Tibetben tapasztalható jogsértésekkel és a vallásszabadság súlyos megsértésével.

Hajasi Súei szerint a tibeti vallási ügyekbe való folyamatos kínai beavatkozás tisztességtelen és teljes mértékben elfogadhatatlan minden buddhista közösség számára. Véleménye szerint, egy szabad ország buddhista polgáraként kötelessége szót emelnie a tibeti emberekért és a vallásszabadságért. 

Hozzátette, hogy kapcsolatot ápol Őszentségével, a Dalai Lámával. Többször találkozott vele, és Őszentsége tokiói látogatása alatt vendégül is láthatta az általa vezetett iskolában. Az akkori látogatás alatt Őszentsége tanítást is adott a szeretetről és az együttérzésről, aminek az iskola tanárai és diákjai egyaránt nagy hasznát vették.

Ezt követően a küldöttség további tagjai adtak hangot aggodalmuknak és fejezték ki szolidaritásukat a tibeti néppel. Elmondták, hogy a kínai kormány beavatkozása a reinkarnálódó lámák kiválasztásába teljes mértékben elfogadhatatlan. A kommunista párt nem hisz semmilyen vallásban és fogalma sincs az újraszületések koncepciójáról. Ezután elmondták, hogy szeretnének egyszer látogatást tenni Dharamszalában, a Dalai Láma rezidenciáján, hogy támogatásukról és szolidaritásukról biztosítsák a tibetieket.

Dr. Árja Cevang Gyalpó, Őszentsége tokiói képviselője megköszönte a a küldöttségnek a támogatást, majd khatát, imasálat adott a szerzeteseknek. Röviden felvázolta a jelenlegi tibeti helyzetet, azt, hogy a Kínai Kommunista Párt hogyan próbálja felszámolni a tibeti identitást, kultúrát, vallást és nyelvet azzal, hogy teljes körűen ellenőrzi a kolostorokat és a bentlakásos iskolákat. 

Dr. Árja Cevang, a Dalai Láma tokiói képviselője átveszi a petíciót Hajasi Súej szerzetestől

A delegáció által átadott hétpontos nyilatkozat a következő:

 

  1. Felszólítjuk a kínai kormányt, hogy tartsa be a Kínai Alkotmány 4. cikkelyét és kötelezze el magát az etnikai kisebbségek regionális önrendelkezése mellett, és tegye lehetővé, hogy a tibeti nép valódi autonómiát és önrendelkezést gyakoroljon. 
  1. Sürgetjük a kínai kormányt, hogy tartsa be a Kínai Népköztársaság, az etnikai területek autonómiájáról szóló törvényének 10. és 11. cikkelyét, amely garantálja az etnikai kisebbségek nyelvi és vallásszabadságát. 
  1. Felszólítjuk a kínai kormányt, hogy tisztázza a XI. Pancsen láma és családja hollétét, és a lehető leghamarabb engedje szabadon őket.
  1. Elítéljük a kínai kormány által elkövetett emberi jogi jogsértéseket, a tibeti nép nyelvének, kultúrájának és identitásának kínaizálására irányuló politikáját. 
  1. Elítéljük a kínai kormány beavatkozását a tibeti vallási ügyekbe, beleértve a vallási alapon történő üldözést, tibeti buddhista kolostorok és szobrok lerombolását, a fő lámák reinkarnációjának és a kolostoroknak az ellenőrzését.
  1. Megerősítjük, hogy a tibeti lámák reinkarnációinak kiválasztása, beleértve a következő, XV. Dalai Lámát is, a tibeti nép és a Dalai Láma hivatalának előjoga, továbbá szorgalmazunk egy, az amerikai, 2020-ban elfogadott tibet-politika támogatási törvény elfogadását Japánban is. 
  1. A jövőbeli reinkarnálódott tibeti szerzeteseket, beleértve a Dalai Lámát is, a tibeti népnek kell kiválasztania saját vallási hagyományai alapján. Felszólítjuk a nemzetközi közösséget, hogy ne ismerjen el semmilyen, a kínai hatóságok által kiválasztott és kinevezett lámát.

 

Forrás – A száműzetésben élő tibeti kormány hivatalos honlapja/tibet.net

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó