Főoldal > Kambodzsai szerzetesek alamizsnahiányra panaszkodnak

Kambodzsai szerzetesek alamizsnahiányra panaszkodnak

Kambodzsában, a hagyományosan théraváda országban,  a pangó gazdasági helyzet miatt az embereknek pénzügyi nehézségeik vannak, ami sokukat visszatart a pagodák látogatásától.

A buddhista esős évszakban tartott elvonulás, a vassza végét záró ünnepség nem minden kambodzsai buddhista szerzetes számára lesz vidám. Sokan arról panaszkodnak, hogy a rossz gazdasági helyzet miatt kevés ételfelajánlást kapnak.

Hagyományosan az emberek ételt készítenek és felajánlják azt a szerzetesek számára, amivel nemcsak őket tartják el, de elhunyt őseik előtt is tisztelegnek. Idén azonban a Kampong Chhnang tartományban élő szerzetesek azt mondják, hogy a tizenöt napos Pchum Ben fesztiválon, ami a vassza, a buddhista nagyböjt végét jelzi, nem kaptak felajánlásokat a helyi lakosoktól. 

A jelek szerint a helyiek súlyos gazdasági problémákkal küzdenek, sokan el is hagyták a területet, hogy a szomszédos Thaiföldre járjanak át dolgozni magasabb fizetésért.

“Komoly nehézségekbe ütközünk a szerzetesek eltartása terén. Tizenhárman vannak, de nincs elég pénzünk a támogatásukra.” – mondta Neang Eth, Samrong Raingsy pagoda apátja.

Sok falu szinte üresen áll. A környék számos településének pagodái szokatlanul csendesek. 

A hét elején a pagoda tizenhárom szerzetese tartott szertartást, amin csak tíz helyi lakos vett részt. A pagoda október 12-14 között semilyen rendezvényt nem tart, így ez idő alatt étel, vagy pénzfelajánlásra sem számíthatnak. Neang Eth apát attól tart, hogy az emberek elveszítik a lelkesedésüket a hagyományos vallási ünnepek iránt a gazdasági nehézségeik miatt. 

“Csak néhány helybéli jött el a pagodába, ami úgy tíz kilóméterre van a legközelebbi falutól, az idei eseményre.” – mondta Moul Sai apát. A pagoda szerzetesei gyakorlatilag élelemhiánnyal küzdenek, mióta a világjárvány 2020-ban elérte Kambodzsát. Legtöbbször csak ebédre akad valami kis élelmük, de sokszor napokig élelem nélkül vannak.

“Kértünk alamizsnát a házaktól és a helyiek azt mondták nincs idejük eljönni a pagodába.” – mondta Moul Sai apát. 

Sar Leang, Kambodzsai Kultusz és Vallásügyi Minisztériumának tartományi osztályvezetője szerint hivatalának sincs megoldása a pagodákban élő szerzetesek élelmiszerhiányára, de meg fogja látogatni őket, hogy közelről tanulmányozza a helyzetet.

Koet Saray, a Khmer Student Intelligent League Association szervezet elnöke, aki korábban buddhista szerzetes volt elmodta, hogy az élelmiszerhiány mindenhol jelen van az országban, mivel még vallási ünnepekkor sem látogatják elegen a pagodákat.

“A szerzetesek az emberek étel- és ruhafelajánlásaira támaszkodnak, így amikor az embereknek még arra sincs elég pénzük, hogy azt  a saját mindennapi életükre költenék, hogy is tudnának ételt felajánlani a szerzeteseknek?” – kérdezte.

Mindeközben a tartomány szerzetesei felszólították a tisztviselőket arra, hogy támogassák a falusiakat, csökkentség a szegénységet, hogy legyen pénzük a vallási szertartásokon való részvételre és az ételfelajánlásokra.

 

Forrás – Radio Free Asia

Youtube/Radio Free Asia

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó