Főoldal > Kambodzsai szerzetesek fogászati ellátása

Kambodzsai szerzetesek fogászati ellátása

Ingyenes fogászati ellátást ajánlott fel a helyi kambodzsai buddhista szerzetesi közösség tagjainak az Új-Angliai Egyetem Fogászati Kollégiuma Buxtonban, Maine államban. A település mintegy húsz kilométerre található Portlandtól, és 170-re Bostontól. Az itt élő szerzetesek, pénzbeli bevételek híján, csak ritkán jutottak hozzá fogászati ellátáshoz. “Nincs többé fájdalom” – mondja Phally Prakk, a buxtoni Wat Samaki Buddhista templom szerzetese, miután a Szájsebészeti Központban kihúzták fájó zápfogát. “Már évek óta fáj, úgyhogy tényleg szükség volt erre” – teszi hozzá.

 

 

Phally Prakk szerzetes. Kép: une.edu

 

Portland környékére a ‘70-es években költöztek kambodzsaiak háború sújtotta hazájukból menekülve, a szerzetesek is velük érkeztek. A templomot, a Wat Samakit, azaz az “Egység Templomát” és az azt működtető nonprofit szervezetet 1984-ben alapította mintegy 800 kambodzsai. Kezdetben még ingatlanjuk sem volt, de hamarosan találtak maguknak helyet Portlandban. Ezt a helyet idővel kezdték kinőni, ezért vidéken, Buxtonban vásároltak 2005-ben ingatlant, amire 2008-ban építési engedélyt is kaptak. A vidéki környezet meglehetősen békés és nyugodt volt a közösség számára.

 

Kép: cambodiancommunity.me

 

“Az emberek szeretnek az erdőben meditálni. Jó hely az összpontosításra. Felemeli a szellemüket.” – mondta Pirun Sen, aki a Wat Samaki Egyesület elnöke volt a templom megnyitása idején.

A kollégium dékánja, Dr. Jon Ryder szerint a szerzetesek fogászati ellátása jól illeszkedik a környékbeliek, elsősorban a vidéki közösségek ellátását célzó missziójukba.

“Küldetésünk, hogy emeljük Új-Anglia északi régiójának egészségi színvonalát, a vidéki elmaradottabb területeken is, miközben a fogászat jövőjét is alakítjuk a képzés, a kutatás és a szolgáltatások területén” – mondta Ryder. “Számunkra egyértelmű, hogy ennek részeként az új Maine-ieket előnyben részesítsük” – tette hozzá.

A fogászati kollégiumnak amúgy régi jó kapcsolata van Kambodzsával, csereprogramot ápolnak a phnom penhi Puthasastra Dental School egyetem diákjaival. Az iskola nemrég a buxtoni templommal is szorosabbra fűzte a kapcsolatait. Segítséget nyújtottak a járványhelyzet követelte biztonsági intézkedések végrehajtásában az ünnepekkor épp úgy, mint a szájhigiénés felvilágosítás területén, valamint eszközök, fogkefék és fogkrémek biztosításában.

“Maine állam egyedüli fogászati kollégiumaként felelőségünknek érezzük, hogy magas színvonalon képzett és hozzáértő fogorvosokat oktassunk és állítsunk államunk szolgálatába” – mondta Dr. Ryder, majd hozzátette: „A szolgálat a pácienst állítja elsődlegesen előterébe, függetlenül attól, hogy kicsoda vagy honnét érkezett. Ha képesek vagyunk oktatni a hallgatóinkat miközben a közösségeink egészségét is növeljük, akkor elérjük a célunkat.”

Phally Prakk köszönetet mondott az ellátásért: „Igazán hálás vagyok és tényleg, de tényleg nagyon boldog a fogászati iskola ezen programjáért, hogy segítenek a szegényebb embereknek, akiknek ellátásra van szükségük.”

 

Forrás – Buddhistdoor: https://www.buddhistdoor.net/news/cambodian-buddhist-monks-in-maine-offered-free-dental-care

https://www.une.edu/news/2021/college-dental-medicine-offers-no-cost-care-buxtons-buddhist-monks

 

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a